Budi dio naše mreže
Izbornik

Božićni susret i čestitanje u Vojnom ordinarijatu

Zagreb (IKA)

Božićno čestitanje održano je u utorak 17. prosinca u Vojnom ordinarijatu u Zagrebu.

Na čestitanju su sudjelovali vojni biskup Jure Bogdan, umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac, generalni vikar don Marko Medo, biskupski vikar za pastoral MUP-a fra Frano Musić OFM, biskupski vikar za pastoral MORH-a i OSRH don Slavko Rajič, vojni i policijski kapelani iz RH, đakon don Mate Mihaljević, djelatnici Vojnog ordinarijata, pomoćnici vojnih i policijskih kapelana, članovi Samostalnog odjela za potporu Vojnom ordinarijatu (MORH) i Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom (MUP).

Djelatnica Vojnog ordinarijata Paula Kovačević moderirala je susretom. Pozdravivši sve okupljene, dala je riječ generalnom vikaru don Marku Medi koji je predstavio godišnje izvješće o radu Vojnog ordinarijata za 2019. godinu te iznio smjernice za Pastoralni plan rada u 2020. godini. Don Marko je ponajprije govorio o personalnim promjenama koje su se dogodile u Vojnoj biskupiji tijekom 2019. godine. Osobitu radost izrazio je što su u prethodnoj godini zaređeni za svećenike don Hrvoje Relja i don Marko Trogrlić, a za đakona don Mate Mihaljević. U prošlogodišnjem dušobrižničkom radu biskupije posebno mjesto zauzimale su duhovne vježbe za pojedince i za bračne parove djelatnike MORH-a, GS OS i MUP-a, te ljetovanje djece i mladih.

S posebnim naglaskom istaknuta su hodočašća u organizaciji Vojnog ordinarijata: 27. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lurd, studijsko putovanje Hrvatske ratne škole „Ban Josip Jelačić“ u Rim, hodočašće Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja u Svetu zemlju, 27. nacionalno hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u Mariju Bistricu. Uz to, predstavnici Vojnog ordinarijata sudjelovali su na 28. međunarodnom hodočašću u Częstochowu, na 16. hodočašću Oružanih i redarstvenih snaga BiH na Bobovac i na drugim granskim, pokrajinskim, vojnim i policijskim hodočašćima (Sinj, Udbina, Ludbreg, Ilok, Vukovar, itd.).

U 2019. godini, prema mogućnostima, nastavilo se s uređenjem i opremanjem sakralnih objekata u sastavu Vojne biskupije. U novoosnovanoj kapelaniji sv. Andrije apostola u Našicama dodijeljen je prostor za potrebe kapelanije. Biskup je blagoslovio kapelicu u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj. Generalni vikar je svima čestitao Božić i Novu godinu. Među ostalim je rekao: „Najbolji odgovor na izazove jest da budemo ono što jesmo, obavljamo svoj posao savjesno i odgovorno, unosimo duh zajedništva i pridonosimo u izgradnji Crkve. Naše dušobrižničko poslanje je najprije u malim i svakodnevnim stvarima koje možemo i trebamo činiti“.

Vojni biskup Jure Bogdan govorio je o mjestu, vremenu i prilikama u koje nas je Providnost postavila živjeti i svjedočiti naše kršćansko poslanje. Upozorio je na opasnosti relativiziranja trajnih moralnih i kršćanskih vrednota, na pokušaje uspostavljanja neke druge etike protivne ljudskoj naravi i Božjoj objavi, i na druge društvene promjene koje utječu na naše poslanje naviještanja Radosne vijesti. „Na djelu je velika borba s dalekosežnim posljedicama za duše, za djecu i mlade“, rekao je. Biskup je naglasio da se na suvremene izazove može odgovoriti jedino vjerom. Djelatnici Vojnog ordinarijata moraju biti „izgrađene osobe, moralno neupitne, intelektualno i kulturno superiorne – na visini zadatka, koje se permanentno usavršavaju i izgrađuju, osobe duhovno spremne i vjernički ponizne“.

Zahvalivši svima okupljenima na pastoralnoj zauzetosti i djelovanju, biskup Bogdan je okupljenima čestitao Božić, a u novoj 2019. godini svima je poželio obilje Božjeg blagoslova. Okupljenima je prenio čestitke dvojice vojnih kapelana don Josipa Kešinovića iz Afganistana i don Branimira Projića iz Poljske. Božićni susret završen je zajedničkim domjenkom.