Budi dio naše mreže
Izbornik

Božićno čestitanje u Vojnom ordinarijatu

Zagreb (IKA)

Tradicionalno božićno čestitanje održano je 15. prosinca u Vojnom ordinarijatu u Zagrebu.

Na čestitanju su sudjelovali vojni ordinarij Jure Bogdan, umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac, generalni vikar don Marko Medo, biskupski vikari fra Frano Musić, OFM, i don Slavko Rajič, vojni i policijski kapelani, djelatnici Vojnog ordinarijata, pomoćnici vojnih i policijskih kapelana, članovi Samostalnog odjela za potporu Vojnom ordinarijatu (MORH) i Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom (MUP). Susretom je moderirala s. Martina Vugrinec.

Generalni vikar Medo je izvijestio o djelovanju Vojnog ordinarijata tijekom 2020. i 2021. g. U dosadašnjem radu i ostvarivanju pastoralnih programa bili smo mnogo uvjetovani okolnostima i mjerama uz pandemiju Covida 19. U 2022. godini navršava se 25. obljetnica od osnutka Vojnog ordinarijata. Središnja proslava ove obljetnice planirana je za nedjelju 2. listopada 2022., u Mariji Bistrici kad je predviđeno i održavanje 30. nacionalnog hodočašća vojske, policije i branitelja.

Promišljajući o otajstvu Božića i Božjem ulasku u ljudsku povijest, o dušobrižničkom djelovanju u Vojnome ordinarijatu, biskup Bogdan zadržao se na riječima Prve Ivanove poslanice: „Što bijaše od početka, što smo čuli, što smo vidjeli očima svojim, što razmotrismo i ruke naše opipaše o Riječi, Životu – da, Život se očitova, i vidjeli smo i svjedočimo, i navješćujemo vam Život vječni, koji bijaše kod Oca i očitova se nama – što smo vidjeli i čuli, navješćujemo i vama da i vi imate zajedništvo s nama“ (1 Iv 1,1-3).

Mons. Bogdan istaknuo je kako je osnovno polazište i pokretač djelovanja kršćana u svijetu živa vjera u Boga živoga. Iz vjere i u vjeri se oblikuje naš kršćanski identitet i proizlazi naše pastoralno djelovanje. Pastoralni uspjesi ne mogu se mjeriti samo analitički, po broju ostvarenih projekata, uspješnih hodočašća, duhovnih vježbi… Uspjesi djelovanja članova Kristove Crkve očituju se po rastu vjere. A vjera se učvršćuje u molitvi, kroz molitvu… Vjernici se moraju moliti za svoje pastire, a pastiri za vjernike rekao je biskup. Od svih Kristovih vjernika, laika i svećenika očekuje se da budu vjerodostojni i predani u apostolskom poslanju, da budu pravi svjedoci evanđelja.

Biskup Bogdan okupljenima na božićnom susretu poručio je da u ovom vremenu nađu vremena za sebe, za svoj duhovni život, za temeljitu ispovijed, kao i za odmor i vrijeme sa svojim obiteljima. Zahvalivši svima na pastoralnoj zauzetosti i djelovanju, biskup Bogdan im je čestitao Božić i Novu godinu. Prisutnima je prenio čestitke dvojice vojnih kapelana iz mirovnih misija, don Josipa Kešinovića iz Poljske i don Antonija Mikulića s Kosova. Božićni susret završen je zajedničkim domjenkom.