Budi dio naše mreže
Izbornik

Božo Skoko građanima BiH: Izađite na izbore!

Zagreb (IKA )

Emisija Hrvatskog katoličkog radija Argumenti u srijedu 3. listopada, bavila se temom predstojećih općih izbora u BIH i tamošnjem izbornom zakonu, a u svjetlu nedavne Poruke Komisije „Justitia et pax“ Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

O temi su u studiju Hrvatskog katoličkog radija razgovarali bivši ministar vanjskih poslova, Davor Ivo Stier, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu Božo Skoko te bloger, aktivist i borac za prava Hrvata u BIH-a, Marijan Knezović.

„Građani trebaju shvatiti da njihov glas vrijedi, jer se nerijetko događa da podcjenjuju moć svoga glasa”, istaknuo je Božo Skoko osvrćući se na poruku Justitie et pax. „Mi jesmo moćni, u rukama imamo svoj glas. Znamo što se sve događalo, kako je bilo i manipulacije glasovima, ali moramo biti svjesni da ponekad svega nekoliko desetaka glasova može presuditi”, naglasio je Skoko i pozvao građane da izađu na izbore. Skoko je podsjetio da u BiH postoji mogućnost preferencijalnog glasovanja.

„Mi na listama možemo birati ljude za koje vjerujemo i znamo da su kadri ostvariti određene ciljeve, postići nešto za opće, a ne samo svoje dobro. Trebamo puno objektivnije pristupati stvarnosti, čitati poruke i između redaka ako treba, i orijentirati se na one kandidate koji svojim životom i načinom djelovanja dugoročno pokazuju da će opravdati očekivanja birača”, zaključio je Skoko.

Podsjetimo, i Komisija Justitia et pax Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine istaknula je da se nerijetko stječe dojam da domaćim političarima nije stalo do općeg dobra i do istinskog, značajnijeg poboljšanja cjelokupne društvene, socijalne, pravne i političke situacije u zemlji, nego poglavito do vlastitih interesa i monopolističkog položaja njihovih stranaka. Biskupi su u Poruci  u povodu Općih izbora u Bosni i Hercegovini koji će biti održani u nedjelju, 7. listopada 2018. istaknuli da na izborima „birači imaju veliku odgovornost, jer izražavaju mišljenje i odlučuju, tko će ih u narednom razdoblju zastupati u vlasti i brinuti se za napredak društva.

Sugovornici Argumenata složili su se s biskupima, naglasivši činjenicu da je moralna i građanska dužnost, ali i pravo svakog birača da izađe na izbore te da je svaki glas važan. Pozvali su tamošnje Hrvate da izađu na izbore jer je u njihovim rukama moć biranja svojih predstavnika.