Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: argumenti

ARGUMENTI Imperativ savjesti je progovoriti o ubijenim i prikrivanim žrtvama

Zašto još uvijek nisu istražene sve grobnice u Hrvatskoj sa žrtvama Drugoga svjetskog rata i poraća? Kakav stav prema tome ima Crkva? - neka su od pitanja emisije 'Argumenti' u četvrtak, 10. lipnja, u kojima smo ugostili Ivonu Paltrinieri, ravnateljicu Uprave za zatočene i nestale resornog ministarstva, Josipa Jurčevića, povjesničara, Žarka Jerkovića iz Udruge Hrvatski obredni zdrug „Jazovka“ te s. Veroniku Milu Popić, članicu Vijeća HBK za matrirologij.

Argumenti HKR-a: Za zaštitu svakog ljudskog života

Hod za život koji se ove godine održava pod geslom „Za zaštitu svakog ljudskog života – bez diskriminacije!” u sedam hrvatskih gradova bio je tema emisije Argumenti Hrvatskoga katoličkog radija 13. svibnja. O Hodu su razgovarali izvršna direktorica inicijative "40 dana za život" Petra Milković, koordinatorica Hoda za život u Zagrebu Andreja Kotnik i glavni urednik portala "Muževni budite" Krunoslav Puškar.

ARGUMENTI Je li moguće biti (iz)vrsna žena i majka istodobno?

Nadovezujući se na proslavu Majčinog dana, u emisiji „Argumenti“ HKR-a u ponedjeljak 10. svibnja govorilo se o majčinstvu i o ženstvenosti. Je li moguće biti (iz)vrsna žena i majka istodobno? Koliko majčinstvo određuje ženu? Ima li majka radno vrijeme? Na ova i druga pitanja odgovor su dale Katarina Vudjan, članica uredništva portala Žena vrsna, Ivana Đerđ iz zajednice „Josipove“ i majka posvojiteljica petorice sinova te Andrea Matoković, majka 12 djece.

ARGUMENTI Majke su najbolji lijek protiv sebičnosti

Ususret Majčinom danu, u Argumentima Hrvatskog katoličkog radija majke su podijelile njihova iskustva, izazove, radosti te od kuda crpe snagu za služenje - bilo da je riječ o obiteljskom pozivu ili pozivu na posvećeni život, gdje brojne redovnice su ljudima oko sebe "duhovne majke".

ARGUMENTI Mladi su ranjiviji, ali skloniji destigmatizaciji mentalnog zdravlja

Kako je korona kriza utjecala na mentalno zdravlje pojedinaca te kako uočiti je li riječ o slučaju u kojem treba zatražiti stručnu pomoć razgovaralo se u emisiji Hrvatskog katoličkog radija 27. travnja. Gosti emisije bili su dr. Katarina Marušić, specijalist psihijatar u Klinici za psihijatriju Vrapče, dr. sc. Zlatka Kozjak Mikić, profesor psihologije, stručni suradnik psihologa u Zdravstvenom učilištu u Zagrebu i doc. dr. Josip Bošnjaković, svećenik, profesor s đakovačkoga KBF-a i predavač na HKS-u te psihoterapeut.

ARGUMENTI Stav Katoličke Crkve o regulaciji začeća

O roditeljstvu se najčešće promišlja kao biološka kategorija, no pojam odgovornog roditeljstva, koji je spomenuo papa Pavao VI. u enciklici „Humanae vitae", ističe moralno i duhovno sazrijevanje bračnih drugova. Kako se ta odgovornost ostvaruje u braku bilo je riječi u Argumentima HKR-a 23. ožujka.

ARGUMENTI Sveti Josip - svetac običnih ljudi koji rade u skrovitosti

Povodom svetkovine sv. Josipa 19. ožujka, u Argumentima HKR-a razgovaralo se o važnosti i utjecaju zaštitnika sveopće Crkve. O tome te o aktualnoj Godini sv. Josipa govorili su 16. ožujka Ivona Šikman, osnivateljica zajednice posvojitelja „Josipove”, mons. Antun Sente ml., rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa i don Damir Stojić, autor mini serijala o sv. Josipu.

ARGUMENTI Razvoj židovsko-kršćanskih odnosa

Kako su se razvijali židovsko-kršćanski odnosi kroz povijest te kakvi su odnosi u 21. stoljeću bilo je pitanje u Argumentima Hrvatskog katoličkog radija 11. ožujka. O tome su progovorili predstojnica Katedre za judaistiku FFZG-a dr. Naida-Mihal Brandl, rektor Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta prof. dr. Željko Tanjić i bivši ministar vanjskih poslova, saborski zastupnik Davor Ivo Stier.

ARGUMENTI Gotovo svakoga dana barem se jedan učenik ispiše iz škole na potresom pogođenoj Banovini

Karitativni odgovor Crkve u vrijeme pandemije i razornih potresa u Zagrebu i sisačko-moslovačkoj županiji, bila je tema HKR-ovih "Argumenata" u srijedu 3. ožujka. O do sada učinjenom te budućim akcijama i projektima Hrvatskog Caritasa, govorili su zamjenica ravnatelja Hrvatskog Caritasa Suzana Borko, voditeljica Sektora karitativnog rad iz Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Elza Parlov te glasnogovornica Caritasa Sisačke biskupije Marija Mitar.

ARGUMENTI Kako pravovremeno prepoznati psihičko zlostavljanje na poslu - mobing?

Psihičko zlostavljanje na radnome mjestu, ugroza dostojanstva, integriteta i ugleda radnika poznato je i pod nazivom "mobing" te je sve raširenija pojava u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Gošće HKR-ovih "Argumenata" - psiholog i psihoterapeut mr. sc. Andreja Kostelić Martić, sutkinja Županijskog suda u Zagrebu mr. sc. Iris Gović Penić te predsjednica udruge “Mobing Stop“ Blaženka Rogan poručile su kako prepoznati slučajeve takvog zlostavljanja i koje je korake potrebno poduzeti.

1 2 3 8