Budi dio naše mreže
Izbornik

ARGUMENTI Je li moguće biti (iz)vrsna žena i majka istodobno?

Zagreb (IKA)

Nadovezujući se na proslavu Majčinog dana, u emisiji „Argumenti“ HKR-a u ponedjeljak 10. svibnja govorilo se o majčinstvu i o ženstvenosti. Je li moguće biti (iz)vrsna žena i majka istodobno? Koliko majčinstvo određuje ženu? Ima li majka radno vrijeme? Na ova i druga pitanja odgovor su dale Katarina Vudjan, članica uredništva portala Žena vrsna, Ivana Đerđ iz zajednice „Josipove“ i majka posvojiteljica petorice sinova te Andrea Matoković, majka 12 djece.

Govoreći o majčinstvu, članica uredništva portala „Žena vrsna“ Katarina Vudjan istaknula je da je, prije nego što je postala majka, bila sasvim druga osoba. „Kada razmišljam o tome tko sam, prvo što treba reći je da sam ljubljeno dijete Božje. To je moj osnovni identitet. Potom sam majka. Mogu reći da me majčinstvo uistinu potpuno prožima – prožima svaku stanicu mogu bića. Prije nego što sam postala majka, bila sam potpuno drugačija. Ne mogu se usporediti prije svoga majčinstva i sada. Na tome sam putu rasla i zaista mogu reći da me majčinstvo potpuno prožima“, istaknula je Vudjan.

Katarina Vudjan, članica uredništva portala Žena vrsna

Osvrnula se i na to kako okolina, mediji i društvo oblikuju sliku žene i majke. „U zapadnom svijetu postoji tendencija da se ženu vrednuje prema akademskom uspjehu i profesionalnoj uspješnosti. To se sve više uvlači i u naše društvo. Mi smo ipak još uvijek naklonjeni tradicionalnim vrijednostima i vrednovanju obitelji kao najvažnije stanice društva“, rekla je te nadodala da je potrebno boriti se za majčinstvo i ženstvenost.

Govoreći o biblijskoj slici zajedništva muškarca i žene, istaknula je da je Bog savršeno zamislio brak. „Ona famozna rečenica iz poslanice Efežanima u kojoj se žene poziva da budu podložne muževima mnogima je, u današnjem svijetu, trn u peti. No, obitelj je preslika Crkve u malom. Ako je Krist glava Crkve, onda je muž glava obitelji. Krist se potpuno predao za svoju Crkvu i ljubio ju je do kraja. Ako muškarac isto tako ljubi svoju ženu, onda ona nema problem s tim da bude podložna“, rekla je Katarina Vudjan te nadodala da je komplementarnost u braku jako važna.

Majka posvojiteljica petorice sinova Ivana Đerđ iz zajednice „Josipove“, koja pruža podršku roditeljima posvojiteljima, posvjedočila je da je majka oko dvije i pol godine. „Supruga i ja smo željeli veliku obitelj, to nam je bio primani cilj. To smo ostvarili preko posvojiteljstva. Imam petoricu prekrasnih dječaka. Moj primarni poziv je majčinstvo. Uz sve ono što sam bila prije, uvijek mi je nešto nedostajalo. S majčinstvom sam postala potpuna žena. Ne smatram da sam išta izgubila zbog majčinstva, samo sam puno više dobila – i moj suprug, i moja djeca i ja“, rekla je Đerđ.

Ivana Đerđ iz zajednice „Josipove“, majka posvojiteljica petorice sinova

Na pitanje kako se pripremala za ostvarivanje svojeg majčinstva, istaknula je da se za tu ulogu ne možemo pripremiti. „Znala sam o majčinstvu ono što mi je moja majka pružila u djetinjstvu. Također, ja sam odjednom dobila petero djece raznih uzrasta. To su svakodnevno izazovi na koje se ne možeš pripremiti“, rekla je te naglasila da smatra kako se roditelji posvojitelji ipak nose s nešto drugačijim problemima od bioloških roditelja.

Đerđ je istaknula važnu ulogu supruga, ali i okoline u donošenju odluke o posvajanju. „Imam veliku potporu supruga i šire obitelji. U okolini su nas mnogi prihvatili, no bilo je i osuđujućih komentara i kritika. Supruga i ja smo, prije nego što smo prihvatili petoricu sinova, uklonili iz naše okoline sve štetne odnose. Sad smo okruženi predivnim ljudima koji su našoj obitelji velika podrška. Taj se krug širi, mnogi se otvaraju prema našoj priči i obitelji“, posvjedočila je Ivana Đerđ.

Majka dvanaestero djece Andrea Matoković živi majčinstvo već više od 28 godina. Matoković je iznijela svjedočanstvo svoje mnogobrojne obitelji, rekavši da na svome putu majčinstva prije svega vidi Božju ljubav i pratnju.

„Kada pogleda unatrag, vidim Boga koji je bio na djelu. Ponekad se osvrnem oko sebe i pitam se tko je rodio svu tu djecu. No, svaki put sam osjetila Božji nenametljiv poziv. Uvijek bi me pitao: Hoćeš li ili ne? Ja sam u srcu osjećala: Da, Gospodine, ako ti hoćeš, hoću i ja. I bilo je dobro. Bilo je trpljenja, nikada nije bilo sve idealno. Suprug bi ja smo dvoje grešnika, no vidim veliko Božje stvaranje u svakom djetetu, vidim kako je Bog sve providio, a čini to i danas. Svakako da u našem životu treba biti više organizacije nego kod drugih, ali živimo život pun veselja. Svaki dan vidim kao izazov i pitam se kako će me Bog danas iznenaditi“, istaknula je Matoković.

Andrea Matoković, majka 12 djece

Matoković svjedoči da joj ništa nije uskraćeno zbog majčinstva. Zaposlena je kao učiteljica i ove se godine vraća na posao nakon 15 godina. „Bog mi ništa nije uzeo, čak ni taj profesionalni dio. Živim jednim putnim životom, ne smatram da sam išta morala žrtvovati. Svako dijete smo primili s radošću i veseljem. Bilo je naravno i teških trenutaka, no Bog mi je dao veselje u srcu i spoznaju da Bog ima plan sa svakim djetetom“, istaknula je Matoković.

„Kardinal Kuharić je bio 13. dijete u svojoj obitelj. Što bi bilo da je njegova majka rekla ‘ne’ nakon 12. djeteta? To bi bila velika šteta za hrvatski narod“, rekla je Matoković te naglasila da je muž glava, a žena srce obitelji. „Žena koja želi biti glava želi ulogu koju joj Bog nije namijenio. Djetetu treba i glava i srce“, istaknula je Andrea Matoković.