Budi dio naše mreže
Izbornik

Bratstvo iz Taizea želi se boriti protiv duhovničkog i seksualnog zlostavljanja

Taize (IKA)

Godine 2019. otkriveno je da su i neki članovi Bratstva iz Taizea počinili seksualne napade. „To što se dogodilo za nas je neprihvatljivo i skandalozno te nas štiti od bilo kakvog idealiziranja naše zajednice“, istaknuo je voditelj zajednice brat Alois Löser, prenosi Katholische Nachrichten-Agentur (KNA).

Kršćanska Taize zajednica nastavit će odlučno djelovati protiv svih oblika duhovnog, duhovničkog i seksualnog zlostavljanja. U izjavi objavljenoj u ponedjeljak, 5. prosinca, voditelj brat Alois izražava žaljenje što je „nedostatak transparentnosti i čvrstoće u rješavanju ovih slučajeva“ povećao bol onih koji su pogođeni. To se odnosi kako na Crkvu, tako i na sam Taize. Godine 2019. postalo je poznato da su neki od tamošnjih članova bratstva počinili seksualne napade.

„To što se dogodilo za nas je neprihvatljivo i skandalozno i štiti nas od bilo kakvog idealiziranja naše zajednice“, istaknuo je brat Alois. „Važno nam je da oni koji su oštećeni ovdje ili drugdje imaju priliku o tome otvoreno govoriti“, kazao je. Integritet svake osobe mora biti zaštićen – ne samo na popularnim Taize sastancima, koji će se i dalje održavati, pojasnio je brat Alois.

Duhovno zlostavljanje podrazumijeva ponašanje koje ima za cilj da ljudski duh i njegove sposobnosti zloupotrijebi, indoktrinira, ograniči. Dok se duhovno zlostavljanje može odnositi na sva područja života, dotle je duhovničko zlostavljanje, zloupotreba duhovne moći primarno religijski fenomen, koji može u svojoj opakosti ići sve do instrumentaliziranja odnosa pojedine osobe s Bogom.

Taize je simbol ekumenskog pokreta. Selo u francuskoj Burgundiji s kršćanskim bratstvom već je desetljećima mjesto susreta tisuća mladih iz cijeloga svijeta. Bratstvo, koje je 1940-ih osnovao Švicarac Roger Schütz (1915.-2005.), sada ima oko 100 muškaraca iz oko 30 zemalja. Dolaze iz Evangeličke i Katoličke Crkve. Voditelj zajednice od 2005. je brat Alois Löser (68), koji je podrijetlom iz Stuttgarta, izvještava KNA.