Budi dio naše mreže
Izbornik

Brojni vjernici na Uskrsni ponedjeljak hodočastili Majci Božjoj Močilskoj

Zagreb (IKA)

Uskrsni ponedjeljak u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Močilama u Koprivnici proslavljen je misnim slavljima, a središnjem misnom slavlju koje je predvodio fra Zoran Bibić, župni vikar Župe svetog Antuna Padovanskog, prethodila je tradicionalna procesija vjernika ulicama grada.

Proštenjarski dan započeo je jutarnjim euharistijskim slavljem koje je predvodio domaći župnik mons. Leonard Markač. Nakon jutarnjeg slavlja u 10 sati krenula je procesija rijeke hodočasnika od kapele Svetog Josipa do župne crkve. Predvođeni domaćim župnikom mons. Markačem i dekanom Koprivničkog dekanata preč. Dominikom Vukalovićem hodočasnici su molitvom i pjesmom, baš kao i dvojica braće na putu prema Emausu razmišljali uz Riječ Božju.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je fra Zoran Bibić, župni vikar Župe svetog Antuna Padovanskog u Koprivnici u zajedništvu sa svećenicima Koprivničkog dekanata. U homiliji je fra Bibić rekao kako Isus i danas progovara u Pismu. “Zato danas treba hrabro naviještati Isusa Krista Uskrsloga i sve one vječne istine koje smo možda pomalo zaboravili a to su: opasnost grijeha, potreba da se živi u Božjoj milosti, snaga Kristova križa i njegovih sakramenata, smrt, sud, raj, pakao. Za mnoge su to danas teške riječi i tvrd govor. Danas kao nikada do sada trebamo hrabro živjeti i naviještati Isusovo Evanđelje kao Radosnu vijest o Božjoj ljubavi i našem spasenju. No to nije teško za onoga koji se susreće u vjeri s Uskrslim Gospodinom, jer nas on snagom svoga Duha poučava, posvećuje i uvodi u svu istinu. Uskrsli Isus danas je s nama u ovoj Euharistiji. Molimo ga da ražari naša srca, rasvijetli naše pameti da ga prepoznamo u Božjoj Riječi i lomljenju kruha. Molimo ga da poput učenika iz Emausa postanemo radosni kršćani, radosni svjedoci Krista Uskrsloga i njegova zakona ljubavi i da radost bude prepoznatljiv znak da smo Isusovi i da živimo za njega,” zaključio je fra Bibić.

Euharistijsko slavlje glazbeno je animirao župni zbor “Marija” pod dirigentskim vodstvom prof. Josipa Pankarića.

Na kraju slavlja zahvalnu riječ uputio je mons. Markač koji je, kao prvi i jedini močilski župnik prije 24 godine potaknuo i obnovio drevni običaj Koprivničanaca koji su na Uskrsni ponedjeljak hodočastili Majci Božjoj Močilskoj. “Zahvaljujemo se dragom Bogu koji nam je podario ovako lijep dan. Radost vazmenog slavlja širi nadu u budućnost Crkve i naroda. Brojni hodočastite iz različitih krajeva Podravine. Neka vam je svima, kao i mojim suradnicima kojima na poseban način zahvaljujem, zagovor Majke Božje Močilske oslonac u brojnim životnim nedaćama,” poručio je mons. Markač.