Budi dio naše mreže
Izbornik

Budite graditelji nove Kristove Crkve u kojoj će svi biti jedno

Rijeka (IKA)

Molitva za jedinstvo kršćana, Nedjelja Božje riječi i poziv koji Isus svakodnevno upućuje bili su središtu propovijedi riječkog nadbiskupa koadjutora Mate Uzinića na misi u nedjelju 24. siječnja u Centru za mlade “Bl. Miroslav Bulešić” u povodu završetka Molitvene osmine za jedinstvo kršćana u Rijeci.

Na početku euharistije izrekao je posebnu čestitku novinarima u povodu blagdana njihovog nebeskog zaštitnika sv. Franje Saleškoga, kojega se Crkva toga dana spominje. Novinarstvo je plemeniti poziv i sv. Franjo Saleški uzor je kako biti graditelj boljega svijeta, rekao je mons. Uzinić, koji je misu slavio i na desetu obljetnicu svoje biskupske službe.

U propovijedi posebno se obratio mladima, istaknuvši kako Molitvena osmina za jedinstvo kršćana poziva na otvorenost prema drugima. Skloni smo, osobito ako se radi o izdvojenim zajednicama poput zajednica mladih katolika koje se okupljaju u nekom svom centru, zatvoriti se, pomisliti da smo bolji od drugih. Skloni smo stvarati nekakve elitne skupine koje su izdvojene i pomisliti da su posebne. To nije i ne smije biti pastoral mladih, upozorio je mons. Uzinić.

“Kao kršćani moramo u duhu Isusa Krista biti blizu svima, osobito onima koji se nalaze na rubovima. Ne smijemo tražiti ono što nas dijeli, nego se oslanjati na ono što nas povezuje.” Mlade je potaknuo da budu graditelji nove Kristove Crkve u kojoj će svi biti jedno. “Starije generacije, pa i ova naša, nisu uspjele u tome. Ali zašto ne biste vi uspjeli? Zašto ne biste promijenili Crkvu i učinili je jednom Kristovom Crkvom u kojoj ćemo svi zajedno moći moliti i u kojoj ćemo svi, jedni s drugima biti braća i sestre.” Kao kršćani pozvani smo i poslanima to biti svakom čovjeku na zemlji, istaknuo je propovjednik.

Govoreći o Nedjelji Božje riječi, mlade je potaknuo na intenzivnije čitanje Svetog pisma. Po njemu smo pozvani još više zagledati se u ono temeljno po čemu smo kršćani – Boga koji se objavio u Isusu Kristu, a koji je i sam Božja Riječ. Kao treći naglasak ove nedjelje i pročitanog evanđelja (Mk 1, 14-20) spomenuo je poziv kojega je Krist uputio prvim učenicima, a taj poziv je upućuje i danas, osobito mladima.

“Nalazite se u vremenu u kojemu otkrivate različite Božje pozive – ono što Bog želi s vama. Važno je, bez obzira što smo: meni kao biskupu, novinaru kao novinaru, časnoj sestri kao redovnici, svećeniku, roditeljima, odnosno bilo kojem zvanju, krenuti za Isusom i biti s Isusom. Važno je ne samo govoriti Evanđelje, nego i postati Evanđelje – Radosna vijest. “ To se može postići ako usvojimo Isusov sustav vrijednosti i Crkvu učinimo više Crkvom Isusa Krista, a manje razdjeljenom Crkvom, rekao je mons. Uzinić i kao primjer za nasljedovanje naveo sv. Franju Saleškoga.  On je znao biti Evanđelje i svojim riječima poticao je druge da postanu isto. Zato je postao zaštitnik novinara, zaključio je mons. Uzinić, potaknuvši sve da po uzoru na Franju Saleškoga postanu doista Božja riječ svojim riječima i životom.

Na kraju mise povjerenik za mlade Rijeke nadbiskupije, vlč. Josip Pende, izrazio je radost pohodom mons. Uzinića Centru za mlade bl. Miroslav Bulešić, simboličnom mjestu na kojemu je zaključena Molitvena osmina za jedinstvo kršćana. Naime, do listopada 2017. u tim prostorima okupljala se baptistička zajednica grada Rijeke. Riječkog nadbiskupa koadjutora upoznao je s aktivnostima Centra za mlade Riječke nadbiskupije u kojemu, osim slavljenja misa i sudjelovanju u pobožnostima, mladi se okupljaju u pjevačkom zboru te Bratstvu i Sestrinstvu pod zagovorom bl. Bulešića. Na misi je, uz povjerenika za mlade Riječke nadbiskupije, suslavio studentski kapelan fra Ivan Dominik Iličić.

Zbog epidemiloških mjera nužnih za sprječavanje zaraze koronavirusom, kao i zdravstvenog stanja u nekim kršćanskim zajednicama, odlukom Ekumenskog odbora Grada Rijeke ovogodišnji program Molitvene osmine za jedinstvo kršćana održan u kršćanskim zajednicama na način da je svaka zajednica molila samo u svojoj crkvi.