Budi dio naše mreže
Izbornik

Caritas BiH poziva na odgovoran odnos prema smanjenju širenja Corona virusa u BiH

Sarajevo (IKA/KTA)

Ostankom u svojim stanovima i kućama dajemo svoj prilog u borbi protiv Corona virusa. Na taj način smanjujemo mogućnost prijenosa i olakšavamo rad poglavito medicinskom osoblju, ali i drugom osoblju, ističe se u priopćenju Caritasa BiH.

Kao i mnoge druge zemlje diljem svijeta tako je i Bosna i Hercegovina suočena s novim oblikom Corona virusa. Corona virus poznat kao COVID19 potječe iz grupe SARS i Corona virus grupe. S obzirom da je slabo poznat i da za njega ne postoji lijek ili cjepivo predstavlja opasnost za građane ne samo Bosne i Hercegovine nego i cijeloga svijeta. Mjere koje donose institucije na svim razinama u Bosni i Hercegovini, poglavito civilne, medicinske i crkvene, na dobro su svih nas u borbi protiv pandemije Corona virusa, ističu iz Caritasa BiH.

Poznate su činjenice da Corona virus napada pluća i da u rizične skupine spadaju osobe koje imaju oslabljen imuni sustav. Prijenosnici ovog virusa mogu i ne moraju imati simptome. Međutim, njegovo je širenje, ukoliko se pravovremeno ne naprave određeni koraci prevencije, jako brzo uz brzi rast broja zaraženih. Sve institucije koje rade na zaštiti i spašavanju proglasile su stanje nesreće odnosno izvanredno stanje u cijeloj BiH, a policijski sat je uveden u Federaciji BiH od 18 do 5 sati ujutro, a u Republici Srpskoj od 20 do 5 sati ujutro. Uvedena je i zabrana kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina, kao i mjera provođenja udaljenosti između osoba najmanje od 1,5 m. Tijekom kretanja, koje je ograničeno samo po potrebi, važno je nositi masku na licu i rukavice, prati ruke češće nego inače i samokontrolom izbjegavati diranje lica rukama.

Aktivnosti Caritasa reducirane su samo na neophodno i u službi su onih kojima je naša pomoć potrebna. Kućni posjeti, susreti i aktivnosti koje zahtijevaju okupljanje većeg broja ljudi otkazane su dok ne prođe izvanredno stanje, odnosno dok sigurnosno epidemiološka situacija bude takva da je okupljanje sigurno. Caritas je dio koordinacijskog tijela za promociju mjera svim žiteljima Bosne i Hercegovine kako bi se zaštitili od ovog virusa, zajedno s partnerima: Crveni križ Federacije BiH, World vision, Merhamet, Pomozi.ba i drugi. Crveni križ Federacije BiH izradio je materijale koji će nam pomoći kroz informiranje o načinima zaštite i prevenciji od CORVID19.

„Upućujemo svoj poziv svima vama da se pridržavajte naputaka stručnih osoba koje žele smanjiti broj oboljelih i staviti virus pod nadzor. Starije osobe čije je kretanje zabranjeno trebaju se obratiti susjedima ukoliko im je potrebna pomoć pri kupovini prehrambenih proizvoda, plaćanja računa ili podizanje lijekova. Pomozite sebi kako biste pomogli drugima. Stalno imajte na pameti misao kako možete biti prijenosnici, iako nemate bilo kakve naznake”, ističu iz Caritasa BiH.

Crveni križ Federacije omogućio je psihološku potporu na brojeve telefona: 060 34 30 745 i 062 04 06 53.

Ključne riječi:
Caritas BiH korona