Budi dio naše mreže
Izbornik

Caritas Sisačke biskupije provodi program podrške za osobe s invaliditetom

Sisak (IKA)

Caritas Sisačke biskupije provodi program pod nazivom „Caritasova podrška za osobe s invaliditetom“ te je njime je osigurana individualna i grupna psihosocijalna podrška koja za cilj ima razvoj osobnih kompetencija i vještina za 32 korisnika. Provedbom programskih aktivnosti uspostavljene su nove izvaninstitucijske socijalne usluge za osobe s invaliditetom, koje su na području Sisačke biskupije u značajnom deficitu.

Osobe s invaliditetom spadaju u takozvane marginalizirane skupine u društvu. Često javni prostor nije prilagođen njihovim potrebama, a zbog manjka kulturnih i socijalnih manifestacija i usluga prijeti im opasnost od socijalne isključenosti i pada kvalitete života. Stoga ova aktivnost ima izravan utjecaj na pružanje i razvijanje novih izvaninstitucijskih socijalnih usluga kroz koje se osobe s invaliditetom potiče na jačanje osobnih kompetencija te razvoj kognitivnih, funkcionalnih, komunikacijskih, govorno-jezičnih i socijalnih vještina.

Individualnom psihosocijalnom podrškom izravno se utječe na deinstitucionalizaciju odraslih osoba s invaliditetom, a čime se povećava kvalitete života svakog korisnika ali i njihovih obitelji. Aktivnosti programa, usmjerene na podizanje razine kvalitete života odraslih osoba s invaliditetom, osobito onih iz ruralnih područja, provode se i kroz Caritasov klub za osobe s invaliditetom. Ruralna područja na području Sisačke biskupije prate trend depopulacije prirodnim i mehaničkim putem, ali i starenja stanovništva, što predstavlja izrazito tešku podlogu i oslonac za podršku i razvijanje kompetencija osoba s invaliditetom.

Unutar Caritasovog kluba za osobe s invaliditetom provode se radionice koje uključuju tematske i kreativne radionice i druženja te stručne edukacije i predavanja za odrasle osobe s invaliditetom. Nadalje, volonteri aktivno djeluju i pomažu pri ostvarenju općeg cilja programa kroz sudjelovanje u aktivnostima i druženju u Caritasovom klubu te ih uvode u središnji društveni diskurs. Putem kluba za odrasle osobe s invaliditetom aktivno se i pridonosimo prevenciji institucionalizacije ovih skupina društva te smanjuje njihova socijalnu isključenost.

Opći cilj programa je razviti dodatne izvaninstitucijske socijalne usluge za odrasle osobe s invaliditetom te time pridonijeti boljoj regionalnoj pokrivenosti ovim uslugama i razvoju istih na područjima gdje još nisu dovoljno razvijene.