Budi dio naše mreže
Izbornik

Terenski rad, medijska pismenost i ekologija

Zagreb (IKA)

U ponedjeljak 26. travnja donosimo tri kratke vijesti iz Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Terenski rad u Caritasu

Dvije od deset studentica Studijskog centra socijalnoga rada Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ovih tjedana provode terensku praksu u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije.

“Studentica sam druge godine socijalnog rada i ovo je moj prvi susret s praksom. Zahvalna sam Caritasu što je kolegicama i meni pružio priliku za volontiranje, unatoč otežavajućim okolnostima uslijed pandemije. Iskustvo terenskog rada i neposrednog kontakta s korisnicima je zaista neprocjenjivo. Sretna sam što ove godine obilazimo korisnike starije životne dobi jer vjerujem da je njima izrazito teško nositi se s pandemijom. Motivirajuće je gledati kako Caritasove socijalne radnice svoj posao obavljaju s ljubavlju i strpljenjem, što i korisnici prepoznaju i cijene. Ugodno sam iznenađena opsegom oblika pomoći koje Caritas pruža korisnicima. U ovom razdoblju kada su socijalni radnici meta uvreda i ponižavanja od strane dijela javnosti, volontiranje u Caritasu mi puno pomaže zadržati ljubav prema svom budućem pozivu. Ovaj posao je težak, ali činjenica da možete pomoći bar jednoj osobi i razvedriti je posjetom potiče u meni optimizam i osnažuje me.” (Anja Babić)

“Prije nekoliko dana imala sam priliku po prvi put iskusiti odlazak na teren kao socijalna radnica, doduše, nediplomirana, ali sam se osjećala kao jedna od njih. Caritas Zagrebačke nadbiskupije sa socijalnim radnicama Jadrankom i Anom nadmašio je moja očekivanja. Toliko topline i velike pomoći ljudima u potrebi nisam očekivala. Ono što također nisam očekivala su dva korisnika, starije životne dobi, koji su uz nezavidne životne priče uspjeli održati zdrav razum i vedar duh. Oduševila me njihova skromnost i velika zahvalnost za primljenu pomoć. Saznala sam dosta o pravima i mogućnostima korisnika na pomoć te koliki spektar usluga pruža Caritas. Smatram izuzetno važnim da se ovakve priče više čuju. Iskustvo terenskog rada podsjetilo me na to koliko je predivna ova naša nemoguća profesija”. (Andrea Tomić)

Obilježeni Dani medijske prismenosti
 

Ovogodišnji Dani medijske pismenosti, koji su imali za temu »Digitalni mediji i mentalno zdravlje« (www.medijskapismenost.hr), trajali su od 19. do 23. travnja, a obilježeni su prigodnim radionicama i u dvije kuće Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

“S obzirom da je korištenje digitalnih medija među općom populacijom jako rašireno, posebice za vrijeme ove pandemije, a navedeno je primjećeno i među korisnicima koji se nalaze u institucionalnoj skrbi Caritasa, povodom Dana medijske pismenosti organizirali smo radionice u Kući Emaus i Kući ljubavi”, izvješćuje Caritasova zaposlenica Sandra Žitković Bunčić, dipl. psiholog.

Tema radionica bila je “Moji motivi za korištenje društvenih mreža”.
“Kroz razgovor s korisnicima došli smo do saznanja da su njihovi glavni razlozi korištenja društvenih mreža: zabava, komunikacija i informiranje. Kroz radionice smo im posvijestiti rizike korištenja društvenih mreža, posebice ih upozorivši na nasilje na društvenim mrežama, a zajednički smo došli do rješenja kako da se rizici umanje, npr. kroz povezivanja samo s nama poznatim osobama”, rekla je psihologinja Žitković Bunčić.
Sadnjom i štedljivošću čuvaju planet Zemlju
 
Dvorište Kuće Emaus bilo je ukrašeno maćuhicama na Dan planeta Zemlje 22. travnja. U toj maloj prigodnoj akciji, korisnicima su pomogle odgajateljica Mara i kuharica Anica. Učinili su to za sebe, da im životni okoliš bude ljepši, a i za drage goste, da ih sve zajedno uvijek iznova oraspoloži pogled na Božju kreativnost i smisao za ljepotu.
Istoga dana, također povodom Dana planeta Zemlje održana je i edukativno-kreativna radionica na temu “Kako i ja mogu očuvati našu planetu”? Radionicu su vodile odgajateljica Mara i psihologinja Sandra, koja ističe zaključak radionice: “Svatko od nas, malim pomacima, npr. gašenjem svjetla kada nismo u prostoriji ili zatvaranja vode kada peremo zube, može pridonijeti očuvanju Zemlje”.

Novoposađene maćuhice u dvorištu Kuće Emaus / Foto: Sandra Žitković Bunčić