Budi dio naše mreže
Izbornik

Caritasi diljem svijeta spremni pomoći Maroku

Zagreb (IKA)

Telekonferencija zemalja članica konfederacije Caritasa Internationalis s Caritasom Maroka održana je u srijedu 13. rujna kako bi se stekao uvid u situaciju na potresom pogođenim područjima te razmotrili prioritetni oblici pomoći, izvijestili su iz Hrvatskoga Caritasa.

Na telekonferenciji su sudjelovali predstavnici organizacija članica konfederacije Caritasa Internationalis koje su predstavnici Caritasa u Maroku upoznali s dosadašnjim naporima u ublažavanju posljedica nedavnog potresa.

Situacija na terenu je dramatična, izvještavaju iz Caritasa Maroko. Tisuće mrtvih i ozlijeđenih te ogromna razaranja posljedica su najvećeg potresa zabilježenog u zemlji od 1900., koji je Maroko pogodio u noći s 8. na 9. rujna. Broj poginulih premašuje 2800 osoba, velika većina se nalazi u pokrajini Al-Haouz, najteže pogođenom području, na kojem je bio epicentar potresa te je ondje najviše ozlijeđenih.

U ovom trenutku biskupijski Caritas Rabat procjenjuje potrebe na terenu i šalje prve pošiljke prioritetnih potrepština pogođenim stanovnicima poput agregata za struju, odjeće, pribora prve pomoći, hrane, lijekova i šatora, no velika je potreba u obliku internacionalne stručne ljudske pomoći, poručili su. Naglašena je važnost koordiniranja aktivnosti na terenu u duhu osjetljivosti i poniznosti u službi pomaganja stradalnicima.

Kao odgovor na dramatičnu situaciju u kojoj se nalaze stanovnici Maroka, Hrvatski Caritas organizira humanitarnu akciju prikupljanja novčanih sredstava za pomoć Maroku, izražavajući solidarnost i blizinu s onima koji pate. Prikupljena financijska sredstva usmjerit će se za potrebe Caritasa u Maroku, koji djeluje na licu mjesta. Potraga za ozlijeđenima i žrtvama pod ruševinama se nastavlja; mnogi su izgubili doslovno sve, a u posebno teškoj situaciji nalaze se obitelji s malom djecom te stariji i bolesni stanovnici pogođenog područja.

Za potrebe prikupljanja pomoći u sklopu humanitarne akcije „Potres Maroko“ Hrvatski je Caritas otvorio novi zaseban žiro-račun pri PBZ-u, IBAN: HR3923400091511245753 – svrha uplate POTRES MAROKO.

Stradalima u potresu u Maroku možete pomoći i pozivom na donacijski telefon Hrvatskog Caritasa 060 9010 (0,83 eura po pozivu; PDV uključen) ili skeniranjem bar koda putem bankovne aplikacije.