Budi dio naše mreže
Izbornik

Časopis "Vijesti" postaje zajedničko glasilo redovničkih konferencija HRK i KVRPP BiH

Zagreb/Sarajevo (IKA)

Od novog broja časopis "Vijesti" prema dogovoru dviju redovničkih konferencija hrvatskoga govornog područja, postaje zajedničko glasilo Hrvatske redovničke konferencije (HRK) i Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine (KVRPP BiH).

Časopis je dijelom sadržajno i vizualno izmijenjen. Proširen je i broj suradnika u uredništvu i uredničkom vijeću.

Novi broj “Vijesti” donosi pregled događaja od ožujka do kraja lipnja 2019. Posebno je izdvojeno hodočašće redovnica Zagrebačke nadbiskupije s kardinalom Josipom Bozanićem u Krašić. Uz reportažu o hodočašću može se pročitati propovijed kardinala Bozanića.

Uz 56. svjetski dan molitve za zvanja osim poruke nadbiskupa Marina Barišića za Nedjelju Dobroga Pastira 2019. “Vijesti” izvještavaju o održanim molitvenim bdjenjima u Splitu, Zadru i Sarajevu.

Uoči Svjetskog dana izbjeglica održano je molitveno bdjenje u Zagrebu. Tom prigodom provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove o. Dalibor Renić i predsjednica HRK s. Ana Marija Antolović podsjetili su na Poruku pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019.

U Sarajevu je 10. svibnja održana 17. skupština KVRPP BiH. Tom prigodom viši redovnički poglavari i poglavarice u zajedništvu s biskupom Markom Semrenom, apostolskim nuncijem u BiH Luigijem Pezzutom te gospićko-senjskim biskupom Zdenkom Križićem promišljali su o izazovima redovništva u suvremenom svijetu.

Povjerenstva HRK organizirala su stručni skup za odgojitelje u katoličkim vrtićima, korizmenu duhovnu obnovu, seminar za sestre juniorke, studijski dan Novicijatske škole, 48. vijećanje odgojitelja i odgojiteljica, hodočašće katoličkih vrtića i djelatnika u vrtićima, seminare o nauku pape Franje o pozivu na svetost i dr.

Povjerenstvo za pastoral zvanja pri KVRPP BiH i ove je godine priredilo brošuru za pripremu i slavlje 56. svjetskog dana molitve za zvanja te organiziralo susret mladih koji imaju smještaj u redovničkim zajednicama. Povjerenstvo za predškolski odgoj organiziralo je stručni seminar za odgajatelje u predškolskim ustanovama.

Novi broj časopisa “Vijesti” pored redovite kronike redovništva u Hrvatskoj, od sada donosi i kroniku redovništva u Bosni i Hercegovini.

Ključne riječi:
"Vijest" HRK KVRPP BiH