Budi dio naše mreže
Izbornik

CCEE: Europa mora pomoći migrantima

Vilnius (IKA)

Novi predsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) nadbiskup Vilniusa Gintaras Linas Grušas u razgovoru za list "Avvenire" 13. listopada poručio je da je „naša odgovornost pomoći braći i sestrama koje stižu na naša vrata”, prenosi Vatican News.

Nadbiskup Grušas (60), ujedno i predsjednik Litavske biskupske konferencije, podsjeća da je riječ o ljudima koji na granice Europe dolaze iz različitih životnih situacija. Činjenica da države moraju štititi svoje granice i spriječiti trgovinu ljudima ne isključuje spremnost da se pridošlicama zajamči bar temeljna opskrba, istaknuo je mons. Grušas.

Migranti su uistinu naši bližnji, istaknuo je nadbiskup, te spomenuo i povijest svoje obitelji – rođen je u Washingtonu kao dijete litavskih useljenika. Roditelji su mu pobjegli pred nacionalsocijalizmom i zatim komunizmom. Nakon školovanja u SAD-u mons. Grušas vratio se u Litvu kao svećenik. Papa Franjo imenovao ga je godine 2013. nadbiskupom u Vilniusu, a na plenarnoj skupštini krajem rujna ove godine u Rimu izabran je za predsjednika CCEE-a.