Budi dio naše mreže
Izbornik

CCEE i CEC slave 20. obljetnicu Ekumenske povelje

St. Gallen (IKA)

U povodu 20. obljetnice dokumenta „Ekumenska povelja (Charta Œcumenica) - Smjernice za sve veću suradnju među Crkvama u Europi“ predsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija kardinal Angelo Bagnasco i predsjednik Konferencije europskih crkava Christian Krieger uputili su Zajedničku izjavu. U povodu obljetnice Povelje CCEE i CEC organiziraju i virtualnu ekumensku službu koja će se održati 22. travnja, priopćio je Ured za medije CCEE-a u ponedjeljak 12. travnja.

„Ekumenska povelja (Charta OEcumenica) – Smjernice za sve veću suradnju među Crkvama u Europi“, koju su 2001. godine potpisali predsjednici CCEE-a i CEC-a, temeljni je dokument kojim se želi očuvati i razvijati bratstvo među europskim Crkvama. U povodu 20. obljetnice Povelje, predsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) kardinal Angelo Bagnasco i predsjednik Konferencije europskih crkava (CEC) Christian Krieger uputili su Zajedničku izjavu u kojoj izražavaju radost i zahvalnost Bogu „za mir koji smo iskusili i postignuća globalnog ekumenskog pokreta“.

Plenarno zasjedanje CCEE-a u Santiago de Composteli. Foto: CCEE

“Dok Crkve redefiniraju svoju službu u jeku pandemije covida-19” dvojica predsjednika u Izjavi ponovno potvrđuju, „zajedno i u duhu jedinstva, predanost svjedočenju Krista kao našega Spasitelja i njegovo obećanje života preobražena u sili Duha Svetoga“, svjesni da „stare i nove crkvene podjele u Crkvi trebaju zarasti, dok društvene i ekonomske nejednakosti zahtijevaju duboku promjenu naših stavova i struktura. Stalne prijetnje demokraciji i prirodnom okolišu zahtijevaju da se iznova posveti pažnju cjelovitosti života. Ponovno izbijanje oružanih sukoba i terorističkih napada u nekim dijelovima kontinenta posljednjih godina zahtijevaju kajanje, oproštenje i pravdu.“

Na kraju, pozivaju na molitvu da svi budu jedno: „želimo biti oruđa koja služe tome jedinstvu i iznova se obvezati na jačanje crkvenog zajedništva kroz zajedničku molitvu i djelovanje, istovremeno nudeći svoju službu svijetu u cilju promicanja pravde i mira“.

U sklopu proslave ove obljetnice, CCEE i CEC organiziraju virtualnu ekumensku službu koja će se održati 22. travnja 2021. od 19 do 20.30 sati po srednjoistočnom vremenu.

Na događaju koji nosi naslov: „Budite radosni u nadi, u nevolji strpljivi, u molitvi postojani“, nadahnut tekstom iz Poslanice Rimljanima 12, 12, pozvani su sudjelovati sve Crkve i ekumenski partneri.

Uz tu prigodu bit će objavljena knjižica koja sadrži materijale za taj ekumenski susret i ekumenska razmišljanja o Smjernicama. Knjižica, koju će se moći besplatno preuzeti na mrežnim stranicama stranicama CCEE i CEC-a na engleskom, francuskom, njemačkom i talijanskom jeziku, namijenjena je crkvama i može se koristiti tijekom cijele godine za mjesna slavlja.