Budi dio naše mreže
Izbornik

Zajednička izjava predsjednikâ CCEE-a i CEC-a povodom 20. obljetnice Ekumenske povelje

St. Gallen (IKA)

Zajednička izjava predsjednika Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) kardinala Angela Bagnasca i predsjednika Konferencije europskih crkava (CEC) Christiana Kriegera povodom 20. obljetnice dokumenta „Charta OEcumenica - Smjernice za sve veću suradnju među Crkvama u Europi“, 12. travnja 2021.

Posljednjih je dvadeset godina na europskom kontinentu bilo razdoblje mira i unaprjeđenja ekumenskih odnosa. To se pokazalo na raznim područjima svakodnevnog života u vidu zajedničkog svjedočenja i ekumenskog djelovanja na mjesnoj razini, kao i u brakovima među pripadnicima različitih vjeroispovijesti. Postignuto je nekoliko teoloških sporazuma i novi naraštaj teologâ je ekumenski naobražen. Javile su se i neke međureligijske inicijative. Crkve su ojačale svoj rad i zalaganje za pravedan i pomiren svijet, među ostalim i zbog povećanog priljeva osoba s drugih kontinenata, te su povećale napore oko brige za stvoreni svijet. Poruka sadržana u dokumentu Charta Oecumenica pridonijela je i dala novu snagu cjelokupnom tom rastu i dubokoj promjeni. Zbog mira koji smo doživjeli i postignućâ globalnog ekumenskog pokreta radujemo se i zahvaljujemo Bogu, našemu Stvoritelju!

Dok ulažemo napore oko Božjega kraljevstva, naša su društva i Crkve i dalje izloženi izazovu čovjekova grijeha i svakovrsnih podjela. Starim i novim podjelama u Crkvi potrebno je zacjeljivanje, a društvene i ekonomske nejednakosti zahtijevaju duboku promjenu naših stavova i struktura. Stalne prijetnje demokraciji i prirodnom okolišu traže da se iznova posveti pažnju cjelovitosti života. Ponovno izbijanje oružanih sukoba i terorističkih napada u nekim dijelovima kontinenta posljednjih godina zahtijeva kajanje, oproštenje i pravdu. Suočeni s tom stvarnošću, dok Crkve redefiniraju svoju službu u jeku pandemije covida-19, zajedno u duhu jedinstva potvrđujemo svoju predanost svjedočenju Krista kao našega Spasitelja i njegova obećanja preobraženog života u sili Duha Svetoga.

Slijedeći oporuku našega Gospodina izraženu u 17. poglavlju Ivanova Evanđelja i u dokumentu Charta Oecumenica “da svi budu jedno”, svjesni smo da jedinstvo kršćana nije plod samo naših ljudskih napora. Istodobno, to jedinstvo, za koje je Isus molio i trpio, mora biti vidljivo na ovom svijetu. U tome smislu želimo biti oruđa koja služe tome jedinstvu i iznova se obvezati na jačanje crkvenog zajedništva kroz molitvu i zajednička djelovanja, nudeći istovremeno svoju službu svijetu u cilju promicanja pravde i mira.

Kardinal Angelo Bagnasco

Predsjednik CCEE-a

 

Christian Krieger

Predsjednik CEC-a