Budi dio naše mreže
Izbornik

CELAM: Neka Latinska Amerika i Karibi budu prostor mira

Bogota (IKA)

Poruka biskupa sudionika izvanrednoga zasjedanja Vijeća biskupskih konferencija zemalja Latinske Amerike (CELAM) održanog od 12. do 14. srpnja u novom sjedištu u Bogoti, prenosi Vatican News.

Naviještati evanđelje odvažno i kreativno kako bi Crkva hodila slobodna, izlazeći, služeći „kulturi susreta“, jer vrijeme je mučeništva i proroštva,  potaknuli su biskupi u poruci u kojoj se govori i o Crkvi koja je osjetljiva na boli i radosti naroda tog kontinenta.

Biskupi su stoga uputili apel da se stane na kraj klerikalizmu i svakom obliku zloporabe, u svrhu čega se spomenuto vijeće obvezuje da će poticati konzultacije i zajedničko razlučivanje, svjesno važnosti sudjelovanja vjernikā laika u procesima odlučivanja. Riječ je o slušanju koje postaje zajedničko, u sinodskom stilu, ali ponovno potvrđujući preferencijalno opredjeljenje u korist siromašnih, te upozoravanju na sve što može ugroziti njihovo dostojanstvo.

Dokument završava poticajom na dijalog i poštovanje različitosti bez straha od gubitka vlastitoga identiteta, u nadi da će se, u vrijeme oružanih sukoba, smrti i pustoši, Latinska Amerika i Karibi postaviti kao prostori mira i istinskoga bratstva.

Na zasjedanju je sudjelovao i pročelnik Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja kardinal Michael Czerny, koji je ponovno istaknuo važnost prihvata, zaštite, promicanja i integracije osoba koje migriraju. Spomenuo je svoje putovanje u Ukrajinu, po Papinu nalogu, te istaknuo njegovu vrijednost i ponovio da Crkva shvaća radosti i nade, boli i tjeskobe današnjih ljudi, posebno siromašnih i onih koji trpe, ali je pozvana širiti radosnu vijest.

Na evanđeosku poruku svijetu osvrnuo se tajnik Dikasterija za komunikaciju, mons. Lucio Ruiz, predstavljajući reformu vatikanskih medija. Prije svega je na nama, pastirima Crkve, odvažno i razborito, ostajući vjerni sadržaju, otkriti najprikladnije i najučinkovitije načine prenošenja evanđeoske poruke ljudima našega vremena, rekao je pritom mons. Ruiz.