Budi dio naše mreže
Izbornik

VIDEO Novi nuncij u Hrvatskoj mons. Lingua nazvao kardinala Bozanića

Zagreb (IKA)

Pola sata nakon što je u Vatikanu i Zagrebu objavljeno da je Sveti Otac, papa Franjo, 22. srpnja 2019. godine imenovao novog nuncija u Republici Hrvatskoj, nadbiskup mons. Giorgio Lingua nazvao je zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića i izrazio radost što započinje službu u našoj zemlji, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

U prvoj video reakciji na imenovanje novog nuncija u Republici Hrvatskoj naslovnog nadbiskupa Tuscanie mons. Giorgia Lingua, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić izrazio je zadovoljstvo imenovanjem i poručio kako ga Crkva u Hrvatskoj željno iščekuje.

“Pa to je radosna vijest, vijest koja nas je obradovala. Čekali smo novoga nuncija, žao nam je da je mons. Giuseppe Pinto trebao zbog bolesti otići iz Hrvatske i zato je današnje imenovanje važno i za Crkvu u Hrvatskoj i za hrvatski narod i za Hrvatsku državu.”

Kardinal Bozanić osobno ne poznaje novog nuncija, no iznenadio ga je njegov telefonski poziv odmah iza podneva.

“Nisam ga nikad susreo, ali sam se danas posebno iznenadio. Oko 12.30 dignem slušalicu i s druge strane je bio, predstavio se novi nuncij. Tako da sam ga imao prilike pozdraviti uživo preko telefona.

Kaže, da je sada na odmoru u Italiji. Pitao sam ga kad ćemo se vidjeti u Hrvatskoj – i rekao je – vjerojatno negdje polovicom rujna. Hrabri nas da ovaj novi nuncij, šesti po redu, dolazi upravo iz kraja odakle je bio i mons. Giulio Einaudi.

To sam mu i rekao na telefon da imamo ugodan spomen i da čuvamo posebno dragi spomen na mons. Einaudia koji je zapravo bio u teškim vremenima kod nas i koji je pokazao veliku blizinu i prema Crkvi u Hrvatskoj i prema hrvatskom narodu”, izjavio je kardinal Bozanić u kraćem razgovoru za Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Novoimenovanom apostolskom nunciju u Republici Hrvatskoj mons. Giorgiju Lingui, kardinal Bozanić uputio je i čestitku koju prenosimo u cijelosti:

„Preuzvišeni Gospodine, s radošću sam primio vijest o Vašem imenovanju za Apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj. Primite moje iskrene i tople čestitke. Zahvalan sam Papi Franji što Vas je imenovao Predstavnikom Svetog Oca u našoj Zemlji. Naša je povijest obilježena posebnim vezama zajedništva sa Svetom Stolicom te Vas stoga očekujemo širokog srca. Već od sada, Preuzvišeni Gospodine, Vašu odgovornu i dragocjenu crkvenu službu u Hrvatskoj povjeravam Bogu Ocu i Kristu njegovom Jedinorođenom Sinu, Uskrslom i Živom među nama. Preuzvišeni, na Vas i na Vaše novo poslanje zazivam obilje darova Duha Svetoga i zagovor Blažene Djevice Marije. Radujem se skorom susretu i prilici da Vas i osobno pozdravim u Zagrebu, te koristim prigodu da Vam izrazim osjećaje posebnog poštovanja. Odani u Gospodinu“, piše u čestitci kardinala Bozanića koju je objavio Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.