Budi dio naše mreže
Izbornik

Četvrti dan hodočašća vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije

Asiz (IKA)

Četvrtog dana hodočašća 4. travnja vjeroučitelji Splitsko-makarske nadbiskupije uputili su se u Carcere, u tzv. Franjinu pustinju.

Do tog mjesta smještenog na brdašcu iznad Asiza potrebno je oko 90 minuta hoda. Stoga su neki radi uzbrdice uzeli lokalni prijevoz, dok su drugi išli pješice, meditirajući i moleći putem do vrha.

U Carcere je dolazio sv. Jakov Markijski u 15. stoljeću, inače vikar Bosne Srebrene. Drugi zanimljivi posjetitelj Franjine pustinje bio je sv. Bernardin Sijenski čiji se križ tamo čuva. On je autor Kristova monograma IHS i pokretač intenzivnijeg spominjanja Imena Isusova.

Nakon boravka u Franjinoj pustinji, vjeroučitelji su se spustili u crkvu gdje je pokopano tijelo blaženog Karla Acutisa, koja se zove i Crkva  Franjina ogoljevanja ili svlačenja. Prije mise vjeroučitelji su se pomolili na grobu blaženika, upalili mnoštvo svijeća za svoje vjeroučenike i članove obitelji te se pripremili za slavlje euharistije.

U svojoj propovijedi fra Domagoj Runje je istaknuo kako euharistijski živi onaj čovjek koji svoj život živi kao dar. Podsjetio je da se ispred Crkve nalazi mjesto gdje je sv. Franjo skinuo zemaljsku odjeću kako bi mogao bolje živjeti nebeski život. U tome mu je pomogao i lokalni biskup, koji ga je baš poput duhovnog oca zaštitio i ogrnuo svojim plaštem.

Nakon mise vjeroučitelji su izrazili želju da još jednom posjete baziliku Gospe od Anđela i pomole se u njoj.