Budi dio naše mreže
Izbornik

Četvrti petak velike devetnice uoči blagdana sv. Nikole Tavelića

Šibenik (IKA)

U Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku 9. listopada proslavljen je četvrti dan priprave (9 uzastopnih petaka) za blagdan prvoga hrvatskog kanoniziranog sveca (14. studenoga).

Nakon pobožnosti sv. Nikoli euharistiju je predslavio fra Tomislav Glavnik, OFM Conv., inicijator izrade i postavljanja kipa sv. Nikole Tavelića u Jeruzalemu.

Predslavitelj se na početku propovijedi prisjetio seminara na kojem je sudjelovao u Kući susreta „Tabor“ u kojem je tada djelovao fra Zvjezdan Linić. Izdvojio je dva događaja – polaganje ruku na đakone i svećenike i molitvu za prisutnu opsjednutu osobu, kada se prvi put na taj način susreo s djelovanjem đavla.

Te događaje povezao je s Evanđeljem dana u kojem Isus izgoni zloduha. Iz svog iskustva vodiča za Svetu Zemlju fra Tomislav je opisao Isusov subotnji susret s opsjednutim u Kafarnaumu. U njemu je „je Isus izrekao najljepše propovijedi“ i „najviše čudesa učinio“, ustvrdio je te vjernicima rekao da je stoga njihov Kafarnaum Svetište u kojem su okupljeni.

„Može se reći da nijedno mjesto nije toliko zaštićeno da se neki zloduh ne bi uvukao i počeo raditi ono što je suprotno Bogu“, upozorio je. Ipak, „bez obzira kako zlo izgledalo strašno, Isus je uvijek veći od toga“. Ali, on traži da se opredijelimo. A mi „nekad ne želimo prihvatiti odgovornost u vlastitom životu“.

Potaknuo je vjernike da odaberu Krista jer u crkvi, koja je „učionica života gdje hrabro i iskreno sebi želimo odgovoriti jer ljubimo istinu do kraja“, a đavao je otac laži. Istaknuo je lik sv. Nikole Tavelića koji je pristao uz Istinu. „Istina je moto, maksima ispod koje kršćanin ne može ići. Zato Isus sam kaže da će nas istina osloboditi.“

O. Glavnik rekao je da je sv. Nikola svoje mučeništvo podnio ekstremno u tri dana, a „netko od vas, od nas možda ima trajno životno mučeništvo“. Stoga je na kraju zamolio svečev zagovor u ovozemaljskom nastojanju građenja za nebo te za dioništvo u konačnoj proslavi u vječnosti s njime.

Velika devetnica nastavlja se u petak 16. listopada kada će u katedrali sv. Jakova biti poseban program, a večernju misu u 19 sati predslavit će biskup Tomislav Rogić.