Budi dio naše mreže
Izbornik

Članovi „Božanstvene komedije“ gostovali na korizmenoj tribini u Požegi

Požega (IKA)

Peta i posljednja ovogodišnja korizmena tribina na temu „Humor u vjeri“ održana je u četvrtak 30. ožujka u Dvorani sv. Terezije u Požegi, a gostovali su članovi „Božanstvene komedije“ Ante Cash, Josip Kežić, Matej Sunara, Marin Periš i Ivan Lovrić.

Nakon molitve Anđeoskog pozdravljenja, biskupijski povjerenik za medije i moderator tribine Marijan Pavelić pozdravio je nazočne svećenike i redovnice te sve sudionike tribine predstavivši im kratkim videoprikazom goste tribine i temu o kojoj će govoriti. Kroz spomenuti videoprikaz sudionici tribine su saznali da je „Božanstvena komedija“ humoristična emisija koja se emitira svakog drugog petka na Laudato televiziji, a autorska ekipa koja stoji iza emisije su navedeni gosti tribine te Stanko Stojić i Mario Pandžić. „Božanstvena komedija“ obrađuje aktualne i važne teme kao što su odnosi među ljudima, važnost molitve, novac u životu vjernika, uloga žena u Crkvi, vjerodostojnost suvremenih medija, depresija, izazov odgoja, istospolna privlačnost, cenzura u Crkvi i slično.

Neformalan pristup ozbiljnim temama u emisiji varira od glumljenih dijaloga do ozbiljnih razgovora sa stručnim gostima. Dio emisije čine kratki nerijetko provokativni i satirični skečevi u kojima do izražaja osobito dolazi humor. Moderator tribine je u video-uratku još kazao da „Božanstvena komedija“ na Youtube kanalu broji više od 20 tisuća pretplatnika, a objavljeni video isječci preko 8 milijuna pregleda. Istaknuo je kako je velika gledanost svojevrsna potvrda dobro definiranog televizijskog formata, a time i mogućeg uspjeha evangelizacije. Ona je također i dokaz kako je čovjek današnjice u potrazi za istinskim vrednotama kojima nas uči vjera i Crkva, a o njima se očito može govoriti i jezikom humora.

Uslijedio je razgovor s moderatorom Pavelićem i prisutnim članovima „Božanstvene komedije“ koji su za tu prigodu došli u Požegu. Ponajprije su se gosti tribine predstavili i kazali nekoliko osnovnih informacija o sebi, a potom prikazali tijek nastanka „projekta“ koji je počeo u Splitu s tzv. „splitskim Nadzemljem“ te se, povezujući s Laudato televizijom, proširio u ono što danas gledamo kao „Božanstvenu komediju“ objasnivši kako taj naziv spaja Boga i humor, što su glavne sastavnice sadržaja emisije.

Istaknuli su, među ostalim, veliki entuzijazam koji ih je nosio u želji da mladima približe Boga i vjeru na njima pristupačan i zanimljiv način. U tome je humor zapravo drugotan, ali je u isto vrijeme izvrstan mamac, posebno za mlade, kroz koji se može provući ono bitno – dobra poruka. Prikazali su tijek nastanka jedne emisije u čemu je ključan njihov kreativan trenutak iz kojeg se „rađaju“, a potom dorađuju teme koje se povezuju u cjeloviti sadržaj jedne ili više emisija.

U nastavku su govorili više o temama poput pitanja definicije humora, njegovih oblika (npr. ironija, sarkazam, satira, parodija) i prihvatljivosti u pojedinim životnim prilikama te mogućnosti sablazni kod pojedinih vjernika s obzirom na teme koje se provlače kroz humor. Govorili su, među ostalim, i o tome je li u njihovoj emisiji šala u svemu dopuštena, odnosno postoje li „tabu“ teme, nešto što je sveto i nedodirljivo jer se često u svojim emisijama bave osjetljivim i graničnim temama te je li im se dogodilo da su u zanosu izrekli nešto neprimjereno i za nekoga uvredljivo. U završnom dijelu razgovora dotakli su se i pitanja humora povezanog s evangelizacijskim trenutkom, kao što je npr. homilija ili propovijed složivši se u tvrdnji kako je u cilju istinskog navještaja Krista gotovo sve prihvatljivo.

Nakon razgovora prožetog nizom humorističnih situacija i elemenata, uslijedila je rasprava tijekom koje su sudionici tribine gostima mogli postavljati pitanja ili prokomentirati ono o čemu su govorili. Na svršetku tribine moderator Pavelić je zamolio članove „Božanstvene komedije“ da upute svoju poruku sudionicima tribine, napose mladima, te im potom zahvalio na dolasku u Požegu i razgovoru. Kazao je kako se tom tribinom zaključuje ciklus ovogodišnjih korizmenih tribina te je svima nazočnima zahvalio za sudjelovanje na ovoj, kao i na prethodnim tribinama, zaključivši susret molitvom.