Budi dio naše mreže
Izbornik

Članovi HZBS Varaždinske biskupije na adventsko-božićnoj duhovnoj obnovi posvećenoj zahvalnosti

Varaždin (IKA)

Adventsko-božićna duhovna obnova bračnih parova i svećenika, članova Hrvatske zajednice bračnih susreta Varaždinske biskupije, održana je u nedjelju 8. prosinca u Varaždinu. Oko pedeset bračnih parova i četvorica svećenika iz Varaždinske biskupije okupili su se kako bi uoči Božića na „vikendaški“ način obnovili sebe, a osobito svoj brak i sakrament svetog reda.

Članovi Zajednice ovogodišnju obnovu započeli su adventskom pjesmom „Padaj s neba“. Okupljene parove i svećenike pozdravili su predstojnik Obiteljskog centra Varaždinske biskupije preč. Josip Koprek te koordinatori Sjeverne regije HZBS-a Vanja i Željko Cerovčec.

Tema duhovne obnove bila je “zahvalnost“, a vodili su je milosrdnica Karla Ivančić iz Ludbrega te Ljubica i Goran Thür, bračni par iz Požege.

Na temelju Lukina evanđelja o zahvalnosti i nezahvalnosti gubavaca, voditelji su razmišljali o tome kako tijekom svoga života zahvalnost učimo od svojih roditelja i obitelji. Čovjek teško izgovori „hvala“ za neko dobročinstvo, a uz to i teško prepoznajemo ljubav bližnjih za koju bismo morali biti zahvalni. Ljubav prema drugome je najveća zahvalnost. Među četiri „čarobne“ riječi „izvoli“, „molim“, „oprosti“, pripada i „zahvalnost“.

Bračni par Thür istaknuo je kako ljudi smatraju normalnim imati obitelj, posao, zdravlje, a za to bi se svaki dan trebalo zahvaljivati. Prepričali su primjere iz svoga života gdje su oni doživjeli zahvalnost drugih ljudi. Na temelju njihovih primjera i okupljeni bračni parovi iznosili su svoja razmišljanja o zahvalnosti Bogu, bračnom drugu, bližnjima. Duhovna obnova je završila pjesmom „Zahvali“, upućenu Gospodinu, kojem su članovi Zajednice željeli zahvaliti za sve darovano u njihovu životu.

Nakon dvosatne duhovne obnove bračni parovi uputili su se u katedralu Uznesenja Blažene Djevice Marije gdje su mnogi pristupili sakramentu pomirenja. Svečanu misu predvodio je novi varaždinski biskup Bože Radoš, a koncelebrirali su svećenici aktivni u Zajednici bračnih susreta.

Godišnja adventsko-božićna duhovna obnova završila je zajedničkim druženjem i domjenkom u Svećeničkom domu.