Budi dio naše mreže
Izbornik

Članovi Pokreta fokolara i drugih udruga i pokreta molili za prestanak pandemije

Zagreb (IKA)

Inicijativi pape Franje i Visokog odbora za ljudsko bratstvo da se u četvrtak, 14. svibnja moli, posti i čini djelo ljubavi za prestanak pandemije pridružili su se i članovi Djela Marijina – Pokreta fokolara Hrvatska. Na njihov poziv putem aplikacije Zoom i Youtube kanala zajedno su molili i promišljali o očuvanju svega stvorenoga katolici i pravoslavni iz više hrvatskih gradova, kao i različitih udruga i pokreta poput Comunione e Liberazione i Međunarodne udruge katolika esperantista.

U uvodnom dijelu stavljen je naglasak na promjene koje je prouzrokovao koranavirus. Uz one negativne koje uvelike još uvijek utječu na naš način života i gospodarstvo, potaknule su i herojske geste, ponajprije liječnika, medicinskih sestara, kao i druge djelatnike u javnim službama, nastavnike, učitelje, sve one koji rade uz visoki rizik i omogućuju nam da nastavimo normalno živjeti. Svjedoci smo, kako je izolacija iznenada ispraznila ulice, ali procvala su brojna djela ljubavi, solidarnosti i bratstva. Stupili smo u kontakt s ljudima s kojima nismo razgovarali godinama, s prijateljima i obitelji. Ta dinamika vedrine poput oblačića Božje prisutnosti, stvorila je svježije ozračje u našem domu. I nešto mnogo snažnije, Nekoga tko nam širi srce sa svakim udisajem. Da, osjetili smo Boga živoga među nama. Tako je, zapravo, ovo vrijeme postalo svojevrstan blagoslov. Čini mi se da nas želi „resetirati“ i vratiti pravim vrijednostima, spoznajama koje smo odbacili, rečeno je u uvodu.

Nadalje, dat je kraći stručni osvrt na klimatske promjene, a potom je moljena desetica krunice, molitva koju je papa Franjo preporučio za kraj pandemije, te molitva s kraja enciklike „Laudato si’“. Iz pravoslavne tradicije, izmoljena je „Molitva u nevolji“. U završnom dijelu molitveno-meditativnog susreta pročitano je nekoliko misli Chiare Lubich o miru. „Ne može se učiniti ništa dobroga, korisnoga ni plodnoga na ovome svijetu, a da se ne upozna, da se ne zna prihvatiti muka, trpljenje, jednom riječju križ. Nije šala založiti se u izgradnji mira! Potrebna je hrabrost, potrebno je trpljenje“.

Ovaj virtualni susret glazbeno je obogatio sastav „Unica Harmonia“ iz Splita.