Budi dio naše mreže
Izbornik

Colloqium theologicum posvećen apostolskoj konstituciji „Veritatis gaudium“

Zagreb (IKA)

U organizaciji Hrvatske sekcije (HS) Europskog društva za katoličku teologiju (EDKT) 16. studenoga održan je na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (KBF) III. colloquium theologicum s temom „Veritatis gaudium: značenje, izazovi, perspektive“.

Veritatis gaudium – Radost istine je apostolska konstitucija pape Franje o crkvenim sveučilištima i fakultetima. U prvom dijelu programa u predavanjima su sudjelovali prof. dr. Stipe Kutleša s Instituta za filozofiju s temom „Jedno filozofsko razmatranje zadaćâ teologije u suvremenom društvu“ i prof. dr. Ivan Šarčević s Franjevačke teologije iz Sarajeva s temom „Mjesto i uloga teologije u Crkvi i društvu“.

Nakon predavanja slijedila je živa i kvalitetna rasprava. U drugom dijelu programa sudjelovali su dr. Jakov Rađa s KBF-a Sveučilišta u Zagrebu s temom „Kriterij obnove crkvenih studija u svjetlu Veritatis gaudium“ i doc. dr. Lucija Boljat s KBF-a Sveučilišta u Zagrebu s temom „Veritatis gaudium u svjetlu kanonskoga prava“.

Na trećem teološkom kolokviju sudjelovalo je četrdesetak članica i članova HS-EDKT kao i doktorandi s KBF-a Sveučilišta u Zagrebu.

Na početku su se sudionicima obratili dekan KBF-a Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. fra Mario Cifrak, izrazivši dobrodošlicu, i predsjednik HS-EDKT prof. dr. Tonči Matulić.