Budi dio naše mreže
Izbornik

COVID-19: Nužne epidemiološke mjere u organizaciji javnog prijevoza

Zagreb (IKA)

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je Odluku o načinu organizacije javnog prijevoza putnika radi sprječavanja širenja bolesti COVID-19, javlja u srijedu 23. prosinca koronavirus.hr - službena stranica Vlade RH za pravodobne i točne informacije o koronavirusu.


Pružatelji usluga u javnom prijevozu putnika obvezni su, radi sprječavanja širenja bolesti COVID-19, javni prijevoz organizirati sukladno ovoj Odluci te općim i posebnim preporukama i uputama koje Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavljuje na svojim mrežnim stranicama.

Pružatelji usluga u javnom prijevozu putnika obvezni su prijevoz obavljati na način da u prijevoznim sredstvima bude popunjeno najviše 40% raspoloživih mjesta, a na prijevoznim sredstvima su obvezni jasno istaknuti najveći dopušteni broj putnika koji smije biti u prijevoznom sredstvu (autobusu, tramvajskim kolima, željezničkom vagonu, trajektu, katamaranu i sl.)

Vozači, ostali zaposlenici u prijevoznim sredstvima javnog prijevoza putnika i putnici u javnom prijevozu obvezni su za vrijeme boravka u prijevoznom sredstvu koristiti medicinske maske ili maske za lice na ispravan način te se pridržavati općih protuepidemijskih mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje se odnose na vožnju javnim prometom.

Putniku koji nema medicinsku masku ili masku za lice pružatelj usluga javnog prijevoza ne smije dopustiti ulazak u prijevozno sredstvo, odnosno vozač ne smije započeti vožnju ukoliko se u prijevoznom sredstvu nalaze putnici bez medicinske maske ili maske za lice.

Kontrolu provedbe ove Odluke provodit će inspektori Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, inspektori Ravnateljstva civilne zaštite, inspektori Državnog inspektorata i policijski službenici.

Nužne epidemiološke mjere iz ove Odluke stupaju na snagu 23. prosinca, a određuju se u trajanju do 10. siječnja 2021. godine, izvještava u srijedu 23. prosinca koronavirus.hr – službena stranica Vlade RH za pravodobne i točne informacije o koronavirusu.