Budi dio naše mreže
Izbornik

Crkva i UN nadzirat će prekid vatre u Kolumbiji

Bogota (IKA)

Katolička crkva u Kolumbiji nadzirat će, zajedno s Ujedinjenim narodima, prekid vatre u Kolumbiji između gerilske skupine ELN i vladinih snaga, koji bi trebao stupiti na snagu u kolovozu, izvijestila je u petak 7. srpnja Katolička novinska agencija (KNA).

Kako prenosi KNA, Crkva i UN zamoljeni su da preuzmu tu zadaću, izjavio je za dnevni list El Tiempo prelat Hector Fabio Henao, nadležan u Kolumbijskoj biskupskoj konferenciji za odnose s državom.

„Nadamo se da će prekid vatre imati veliki utjecaj na život svih zajednica i da će se prevladati stanja koja su se javljala u prošlosti“, izjavio je prelat Henao. „Prekid vatre mora donijeti humanitarno olakšanje na koje čekaju mnoge zajednice“, rekao je dodavši kako se moraju stvoriti preduvjeti da pregovori sve više počivaju na povjerenju i sposobnosti obiju strana za smanjenje sukoba.

Henao je kao crkveni predstavnik pratio pregovore između vlade i gerile u Venezueli, na Kubi i u Meksiku. Riječ je, objasnio je, zasad o privremenom, a ne konačnom prekidu vatre, ali povezanom s nadom da će taj potez omogućiti podlogu za sudjelovanje društva u pregovorima s ELN-om, što bi trebala biti sljedeća faza procesa.

ELN je najavio obustavu ofenzivnih borbenih akcija, a i vlada se izjasnila spremnom na takav korak. To bi trebalo predstavljati pripremu za ranije dogovoreni obostrani prekid vatre, koji bi trebao stupiti na snagu 3. kolovoza.

ELN je trenutačno najveća aktivna gerilska skupina u Kolumbiji. Okrivljuje ju se za desetke tisuća mrtvih u sukobu s vladinim snagama koji traje desetljećima. Kolumbijski  predsjednik Gustavo Petro ranije je proglasio provedbu mirovne strategije u pregovorima sa svim oružanim skupinama u zemlji središnjom zadaćom svoga mandata, izvijestila je KNA.