Budi dio naše mreže
Izbornik

Crkva na Kubi kritizira nedostatak pluralnosti u novom Ustavu

Havana (IKA)

Katolička Crkva na Kubi oštro je kritizirala nedostatak pluralnosti u nacrtu novoga Ustava. Na svojim mrežnim stranicama 3. veljače Kubanska biskupska konferencija objavila je priopćenje u kojem upozorava da novi Ustav priznaje samo marksističko-lenjinističku ideologiju i isključuje sve ostale poglede na čovjeka, društvo i svijet.

Referendum o nacrtu novoga Ustava najavljen je za 24. veljače. Konkretno, biskupi kritiziraju što se u preambuli novoga Ustava ističe da čovjek može ostvariti puno dostojanstvo samo u socijalizmu i komunizmu.  To dakle isključuje različita shvaćanja čovjeka i društvenoga poretka a Ustav bi trebao jamčiti tu pluralnost, poručuju kubanski biskupi.

U međuvremenu je u kubanskom mjestu Sandino prošlih dana za bogoslužje otvorena crkva posvećena Presvetom Srcu Isusovu, prva katolička crkva izgrađena u toj zemlji nakon revolucije 1959. godine. Izgradnju su najvećim dijelom pomogle kubanske vlasti i donacije iz SAD-a, što pokazuje poboljšanje odnosa između države i Crkve na Kubi, koje je počelo prije nekoliko godina kada je brat i nasljednik Fidela Castra Raul izravno pristupio tadašnjem havanskom nadbiskupu Jaimeu Ortegu, te su nakon pregovora uspjeli uspostaviti određenu razinu povjerenja. Dolaskom Trumpove asministracije odnosi su se ponovno zahladili, prenosi Kathpress.

Ključne riječi:
biskupi Kuba ustav