Budi dio naše mreže
Izbornik

Crkva Papue Nove Gvineje nudi suradnju u borbi protiv kriminala

Rim (IKA)

Caritas Papue Nove Gvineje (PNG) i Komisija Pravda i mir Biskupske konferencije PNG i Solomonskih Otoka u pismu vatikanskoj agenciji Fides izrazili su zabrinutost stanjem u zemlji.

Mjesna Crkva izrazila je spremnost za suradnjom s policijom u borbi protiv ilegalnosti, prostitucije, raspačavanja droge i pranja novca koji su u porastu, a trgovina ljudima počinje se činiti „normalnom“. Smatraju da se rješavanju tih gorućih problema treba pristupiti proučavanjem njihovih uzroka multidisciplinarnim pristupom da bi ih se razumjelo i identificiralo uzroke, procese i aktere, prenosi Vatican News.

Mjesni Caritas ističe da je trgovina ljudima u Papui Novoj Gvineji vrlo složeno pitanje jer ima brojne oblike, situacije u kojima se nalaze žrtve i vrste kriminalaca koji se njome bave. Nedavni izvještaj koji je objavio mjesni list „Post Courier” navodi da se više inozemnih multinacionalnih organizacija bavi aktivnostima koje nisu predviđene u njihovim dozvolama za rad ili čak izravno krše zakone zemlje.

Caritas PNG predložio je dvije praktične mjere – djelotvorne sudske procedure protiv onih koji trguju ljudima kao i onih koji na bilo koji način od toga profitiraju na različitim razinama; te intenzivniju suradnju i posvješćivanje u javnosti fenomena trgovine ljudima, zaštite žrtava na nacionalnoj i internacionalnoj razini pomoću kooperacije mreža Vlade, gospodarstvenika, religijskih zajednica i građanskoga društva.

U nedavno objavljenom godišnjem izvješću nevladine organizacije za ljudska prava Human Rights Watch navodi se da u Papui Novoj Gvineji u 2019. godini nije bilo napretka u rješavanju problema nasilja, zlostavljanja, korupcije i inozemnog duga. Ocjenjuje se da slaba implementacija zakona  i manjak odgovornosti pogoduju kulturi bezakonja. Premda je zemlja bogata resursima, 40 posto stanovništva još živi u siromaštvu, 25 posto djece se ne školuje a svako trinaestero umire od bolesti koje se moglo spriječiti.