Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovsko bdjenje mladih u varaždinskoj katedrali

Varaždin (IKA)

Uoči svetkovine Duhova, mladi Varaždinske biskupije organizirali su u subotu, 18. svibnja 2024. duhovsko bdjenje u varaždinskoj katedrali pod geslom „Zajedništvom nošeni“, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

Bdjenje je započelo u 20:30 pjevanom Večernjom molitvom, a uslijedila je kateheza povjerenika za pastoral mladih Varaždinske biskupije vlč. Marka Domitera. U katehezi je vlč. Domiter polazeći od himne „Postojani“ sa Susreta hrvatske katoličke mladeži koji je održan u Varaždinu 2008. godine mladima progovorio o važnosti zajedništva. Na temelju odlomka iz Djela apostolskih govorio im je o četiri temeljna obilježja prve kršćanske zajednice: nauk apostolski, zajedništvo, lomljenje kruha i molitva. Slikovito prikazujući u katehezi i obilježje spomenutog susreta mladih, stolac, koji svoju stabilnost i temeljnu funkciju ispunjava sa svoje četiri noge, vlč. Domiter je potaknuo mlade da se okupljaju u svojim zajednicama na molitvu i euharistiju te da kroz cjelovit kršćanski nauk izgrađuju zajedništvo. Takve će zajednice biti privlačne drugima, rekao je vlč. Domiter osvijestivši mladima važnost rasta i napretka njihovih zajednica u otvorenosti prema svima, pazeći da za svakog ima mjesta i načina kako da se ugrađuje u Crkvu.

Nakon kateheze svoje svjedočanstvo približavanja i rasta u vjeri s pomoću franjevačke zajednice mladih – Frame izrekao je Matej Kuča. Posvjedočio je mladima kako je u zajednici spoznao Boga koji je ljubav, ali i da ljubav znači darivanje drugima. To ga je pripremilo za mnoge uloge u životu koje je preuzeo istaknuvši posebno ulogu supruga i oca. Kroz zajednicu je rastao u hrabrosti, odlučnosti i spremnosti za preuzimanje odgovornosti za druge; obitelj, župnu zajednicu, prijatelje i svugdje gdje je potrebno ugrađujući u društvo vrednote koje i sam živi.

Nakon Matejeva svjedočanstva započelo je misno slavlje koje je predvodio župni vikar u Župi sv. Nikole biskupa u Varaždinu vlč. Matija Filipović. Govoreći o svetkovini Pedesetnice vlč. Filipović je istaknuo kako Duh Sveti, kojega je Isus poslao apostolima pedeseti dan nakon uskrsnuća, čini da se u Crkvi svi međusobno osjećaju kao braća i sestre jer su u svetim sakramentima primili istoga Boga. „Neki će danas s pravom prigovoriti da se u konkretnom životu ne vidi naše zajedništvo, no ono što nam nitko ne može reći je da to zajedništvo ne postoji“, kazao je vlč. Filipović te dodao kako se to zajedništvo najjasnije očituje u slavlju euharistije kada se vjernici okupljaju oko stola Isusove riječi i tijela.

Nadalje je vlč. Filipović govorio kako se smisao čovjekovog života do kraja ostvaruje tek u zajedništvu s drugima, kada se daje, kada se svoj život daruje drugome kao što je to Krist učinio i zapovjedio. Kada netko uspije u životu ostvariti tu zapovijed, postaje osoba po kojoj drugi spoznaju Boga.

Istaknuo je nadalje propovjednik okupljenima da su Duha Svetoga primili s nekim razlogom, baš kao i apostoli, a razlog je da cijelom svijetu govore o Božjoj ljubavi kroz plodove Duha Svetoga koje se donosi kada se sluša njegov glas: ljubav, radost, mir, strpljivost, velikodušnost, uslužnost, dobrota, krotkost, vjernost, blagost, uzdržljivost, čistoća.

Pjevanjem, sviranjem, ministriranjem, naviještanjem Božje riječi i čitanjem Molitve vjernika duhovsko bdjenje su predvodili članovi Zbora mladih Varaždinske biskupije i animatori. Na kraju mise vlč. Marko Domiter zahvalio je njima na požrtvovnosti i doprinosu tom slavlju, zahvalio je i svećenicima koji su tijekom večeri bili na raspolaganju mladima za sakrament ispovijedi – vlč. Matiji Filipoviću koji je i predvodio misno slavlje, fra Silviju Šćepanoviću, koji je uz vlč. Domitera koncelebrirao na misi, potom vlč. Hrvoju Damišu, vlč. Dominiku Cestaru i preč. Ivici Cujzeku, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.