Budi dio naše mreže
Izbornik

Crkva pozdravlja odustajanje Danske od zakonske obveze prevođenja propovijedi

Bruxelles (IKA)

Komisija biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) priopćila je u četvrtak 27. travnja 2023. da pozdravlja odustajanje danskih vlasti od prijedloga zakona kojim bi se uvela obveza prijevoda propovijedi na danski jezik u toj zemlji, objavila je KNA.

Takav propis „utjecao bi na neprimjeren način na slobodu vjeroispovijesti, središnji stup temeljnih prava“, izjavio je predsjednik COMECE-a biskup Latina-Terracina-Sezze-Priverna Mariano Crociata u četvrtak u Bruxellesu.

Svaka mjera usmjerena na sprječavanje radikaliziranja i poziva na mržnju i terorizam mora izbjegavati negativne i diskriminirajuće posljedice, a to vrijedi u prvom redu za manje vjerske skupine koje često okupljaju useljenike, poručio je predsjednik COMECE-a.

Ekumenska Konferencija europskih Crkava (KEK) već je ranije kritizirala tu zakonsku inicijativu kao neprihvatljivu i nepotrebnu. Zamišljen kao reakcija na rijetke radikalne muslimanske propovijedi, prijedlog je u konačnici ciljao na sve vjerske zajednice u kojima se propovijeda na stranim jezicima, izjavio je u srijedu glavni tajnik Konferencije Jorgen Skov Sorensen.

Crkveni mediji u Danskoj prenijeli su u ožujku izjavu ministrice za crkvena pitanja Louise Schack Elholm, koja je na pitanje zastupnika u parlamentu odgovorila da prijedlog zakona o prijevodu i objavi propovijedi koje nisu na danskom jeziku nije više na dnevnom redu.