Budi dio naše mreže
Izbornik

Cvjetnica u Vojnom ordinarijatu

Zagreb (IKA)

U Vojnom ordinarijatu u Zagrebu 14. travnja proslavljena je Cvjetnica – Nedjelja muke Gospodnje. Ove nedjelje Crkva se spominje svečanog ulaska Isusa Krista u Jeruzalem da bi dovršio svoje vazmeno otajstvo.

Na početku obreda vjernici su se okupili na ulazu u zgradu ordinarijata i u predvorju Vojnog ordinarijata. Zbog lošeg vremena nisu imali svečani ophod iz vrta u kapelicu. Uz vojnog biskupa Juru Bogdana u obredu su sudjelovali umirovljeni biskup Juraj Jezerinac i generalni vikar don Marko Medo. “Danas se skupljamo da s čitavom Crkvom započnemo slavlje vazmenog otajstva, to jest muke i uskrsnuća Kristova. On je zato i ušao u svoj grad Jeruzalem. Ondje je htio trpjeti i umrijeti, ondje je imao od mrtvih ustati. Izvršimo, dakle, spomen tog ulaska živom vjerom i pobožnošću. Slijedimo Gospodina na križnom putu, da imamo dijela u njegovu uskrsnuću”, izmolio je iz obrednika vojni ordinarij. Potom je blagoslovio maslinove grančice. Nakon što je generalni vikar navijestio Evanđelje o ulasku Gospodnjem u Jeruzalem, vjernici su se uputili prema kapelici Vojnog ordinarijata. Nakon svečanog čitanja Muke po Luki, biskup Bogdan je izrekao prigodnu kratku homiliju. Govorio je “Velikome tjednu” u kojeg uvodi Cvjetnica, Nedjelja muke Gospodnje. Samo je jedan tjedan u godini kojeg nazivamo Veliki tjedan. Sam je jedan tjedan u godini u kojemu svaki dan nazivamo velikim (Veliki ponedjeljak, utorak, srijeda, četvrtak, petak, subota itd…). Sve nas to upućuje na posebnost ovog liturgijskog vremena, poziva na sabranost i suživljavanje s otajstvima što ih slavimo. U središtu svega je Krist, pojasnio je biskup.

“On je dragovoljno trpio nevin za nas grešnike, nedužan ubrojen u zločince. Njegova je smrt uništila naša zlodjela, a njegovo uskrsnuće donijelo nam opravdanje. Njega nebesa i zemlja, njega anđeli i arkanđeli slave i naviještaju”, rekao je biskup. Okupljene je također pozvao na ispovijed, na svetu šutnju i molitvu, na post i pokoru. Sve to „radi naše dublje istinske povezanosti i osobnom zajedništvu s Bogom dobrote, Bogom ljubavi“. “Naš Gospodin, poslušan Očevoj volji, uzeo je ljudsko tijelo, ponizio je samoga sebe i podnio sramotu križa. Njegov uzor treba slijediti, s njime zajedno trpjeti kako bismo postigli slavu uskrsnuća”, rekao je biskup.

 

Ključne riječi:
Cvjetnica vojni ordinarijat