Budi dio naše mreže
Izbornik

Đakonsko ređenje Damjana Pašića u Bačkom Monoštoru

Monoštor (IKA)

Subotički biskup mons. Ivan Pénzes 28. lipnja za đakona je zaredio bogoslova Damjana Pašića, u njegovoj rodnoj župi, u crkvi sv. Petra i Pavla u Monoštoru.

„Prigodom đakonskoga ređenja, molim vas da žarko molimo Gospodina za svećenička zvanja. Jučer sam zaredio jednoga đakona za svećenika; vaš će đakon biti ređen za svećenika s još jednim kandidatom, i ostaju nam dvojica bogoslova u Đakovu. Molimo za svećenička zvanja! Za sada naša biskupija ima dovoljno svećenika i u narednih deset godina ne očekujemo manjak, no neka Gospodin usliša našu molitvu za svećenička, redovnička i zvanja za redove Crkve“, rekao je u uvodu u misu mons. Ivan Pénzes.

Uz biskupa ordinarija na misi su koncelebrirali đakonov župnik Goran Vilov, biskupov tajnik Mirko Štefković, te Luka Poljak, svećenik na službi u uredu Ordinarijata. Uz Damjana je, nakon ređenja, asistirao trajni đakon monoštorske župe Stipan Periškić. Pjevanjem je liturgiju oplemenio župni zbor predvođen „Kraljicama Bodroga“, ženskom pjevačkom skupinom Kulturno-umjetničkog društva Hrvata „Bodrog“ iz Monoštora, a djeca iz ove župe su na njezinom završetku recitirali pjesme mladoga monoštorskoga pjesnika Ivana Pašića.

Damjan Pašić rođen je 3. ožujka 1991. u Somboru od oca Marina i majke Marice rođ. Kolar. Osnovnu školu završio je u Monoštoru, srednju tehničku u Somboru 2010. godine, a nakon toga odlazi u Zagreb na filozofsko-teološki studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Magistrirao je teologiju 2019. godine i iste godine u listopadu javio se biskupskom Ordinarijatu u Subotici te bio primljen kao kandidat Subotičke biskupije za sveti red. Nakon što je primio niže redove lektorata i akolitata od strane biskupa Pénzesa u Subotici, Damjan Pašić poslan je kao duhovni pomoćnik župniku Vinku Cvijinu u Župu sv. Jurja u Vajsku. Na svoj je đakonski praktikum upućen u Župu sv. Marka evanđeliste u Žednik.