Budi dio naše mreže
Izbornik

Đakonsko ređenje u pulskoj katedrali

Pula (IKA)

Porečki i pulski biskup Dražen Kutleša je u subotu 24. studenoga u pulskoj katedrali Uznesenja Marijina predvodio svečano misno slavlje i obred ređenja đakona. Branimir Šapina, Darko Kovačević i Zoran Cetinić zaređeni su za đakone Porečke i Pulske biskupije, a Hrvoje Zaninović za đakona Dubrovačke biskupije.

Koncelebriralo je sedamdesetak svećenika, te rektori i formatori iz sjemeništa iz kojih dolaze kandidati. Branimir Šapina ređenju je pristupio kao bogoslov riječkog Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“, a Darko Kovačević, Zoran Cetinić i Hrvoje Zaninović kao bogoslovi  Biskupijskog misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“ u Puli.

Biskup je u homiliji potaknuo kandidate da nikada ne zaborave da su pozvani ne vlastitim zaslugama nego Božjom milošću. Isus je svoje učenike birao među ribarima, ljudima koji su u svome životu i uspjehu jako ovisili o Božjoj milosti.

Propovjednik je, kroz usporedbu s ribarima, naglasio temeljne kvalitete koje treba imati dobar svećenik.

Prvo obilježje je strpljivost, kao i ribar i svećenik mora bit strpljiv u svome radu. Ustrajnost je druga bitna karakteristika, premda se rezultati rada ne vide odmah važno je ne odustati. Dobrog svećenika, kao i dobrog ribara mora resiti hrabrost, za otisnuti se na opasna morska bespuća, kao i za prihvatiti opasnost da će ono što propovijeda naići na osudu. Kao što je ribarima važan oprez na moru i dobar svećenik mora znati procijeniti što i kada govoriti, ali isto tako i kada zašutjeti, istaknuo je propovjednik. Za razne vrste ulova potrebni su različiti mamci, jednako tako za privesti Bogu različite ljude svećeniku su nužni različiti pristupi. Ribari znaju da u određenim trenucima trebaju biti neprimjetni, svećenik mora znati da u svome djelovanju nikad ne smije sebe isticati, uvijek mora Isus Krist biti u prvome planu. Govoreći o pozivu, biskup je podsjetio kako je odgovor na poziv uvijek odvajanje od obitelji i odluka življenja u samoći.

U promišljanju poziva važno je biti svjestan potrebe da u svome zvanju treba rasti i napredovati, napose u svome odnosu prema Bogu. U tome procesu u postizanju višeg stupnja temeljno je znati se odreći nižeg, potrebno je znati se odreći materijalnoga u korist duhovnoga. Kao što Isus učenicima obećava nove dužnosti, tako će i vama biti dodijeljene dužnosti prema vašim sposobnostima, istaknuo je biskup, obraćajući se ređenicima, te ih podsjetio na odgovornost za ljudske duše koje će im bit povjerene. Važno je uvijek imati na umu da se uspjeh ne može postići samo vlastitim snagama nego je potrebno biti svjestan temeljne važnosti Božje milosti.

Svako je ređenje i trenutak kada bi svi mi svećenici trebali preispitati svoje svećeništvo i zapitati se jesmo li i dalje vjerni idealima zbog kojih smo odgovorili na Božji poziv, rekao je mons. Kutleša

Biskup je zaključio da imamo onakve svećenike kakve su nam obitelji, ako su obitelji svete, ako se u obiteljima moli, onda ćemo imati i svete svećenike. Pozvao je sve okupljene da ne osuđuju svećenike već da nadasve mnogo mole za njih, da im pomažu te napomenuo odgovornost kršćanske zajednice u nastojanjima oko duhovnih zvanja.

Ključne riječi:
đakonsko ređenje pula