Budi dio naše mreže
Izbornik

Đakonsko ređenje u Vojnom ordinarijatu

Zagreb (IKA)

Vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan predvodio je u subotu 12. listopada u crkvi Sv. Franje Ksaverskog u Zagrebu svečano euharistijsko slavlje na kojem je za đakona zaredio Matu Mihaljevića.

S biskupom Bogdanom koncelebrirali su umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac, generalni vikar don Marko Medo, biskupski vikari fra Frano Musić, OFM, i don Slavko Rajič, te više vojnih i policijskih kapelana i drugih svećenika.

U homiliji biskup se osvrnuo na misna čitanja i govorio o sakramentu svetog reda: „Isus je bez sumnje istinski pastir Izraela ukoliko je sin čovječji koji je dionik ljudske sudbine i on polaže svoj život za njih kako bi ih priveo k spasenju. Isus je središte, osovina oko koje se sve kreće, po kojem dolazi spasenje svijeta i otkupljenje čovjeka. On je Pastir dobri Novoga saveza. On je jedini veliki svećenik Novoga zavjeta po kojem nam je spasenje i otkupljenje (…) Sveti red je sakrament po kojemu se u Crkvi do konca vremena nastavlja poslanje što ga je Krist povjerio apostolima: to je dakle sakrament apostolske službe. Ima tri stupnja: biskupstvo, prezbiterat (svećeništvo) i đakonat.“

Osvrnuvši se osobito na đakonski red, biskup je rekao: „Odlomak iz šestog poglavlja Djela apostolskih izvješćuje nas o izboru đakona u prvoj Crkvi, ‘sedam muževa na dobru glasu, punih Duha i mudrosti’. To su: Stjepan, Filip, Prohor, Nikanor, Timon, Parmen, i Nikola. Oni su izabrani za posluživanje kod stolova, za karitativna djela kako bi se dvanaestorica apostola mogli u potpunosti ‘posvetiti molitvi i posluživanju Riječi’.

Đakoni na osobit način sudjeluju u Kristovu poslanju i milosti. Sakrament reda utiskuje im karakter (biljeg) koji se ne može izbrisati i koji ih suobličuje s Kristom koji je postao đakon, tj. poslužitelj svih. Dužnost je đakona pomagati biskupu i prezbiterima u slavljenju božanskih otajstava, osobito euharistije, dijeliti euharistiju, prisustvovati ženidbi i blagoslivljati je, naviještati evanđelje i propovijedati, voditi sprovode i posvetiti se različitim službama kršćanske ljubavi. Tu obvezu po đakonskome ređenju preuzima danas naš Mate. Našeg kandidata za đakonat – doskora đakona Matu, u mjesecu listopadu – Gospinu mjesecu, stavljamo pod posebnu zaštitu Bezgrešne Djevice da bude sredstvo Božje milosti u Crkvi gdje će djelovati.“

Nakon homilije uslijedio je središnji čin ređenja. Ređeniku je, po polaganju biskupovih ruku i posvetnoj molitvi, podijeljen dar Duha Svetoga za službu đakona: „Pošalji na njega, molimo, Gospodine, Duha Svetoga da ga darom tvoje sedmolike milosti ojača za vjerno vršenje službe.“ Novozaređeni đakon Mate Mihaljević odjenuo je zatim štolu i dalmatiku, čime se izvana pokazuje njegova služba koju odsad ima vršiti u liturgiji. Biskup mu je potom pružio u ruke evanđelistar govoreći: „Primi Kristovo evanđelje kojemu si postao navjestitelj. Nastoj vjerovati što pročitaš, učiti što uzvjeruješ, živjeti što učiš.“ Izmijenivši cjelov mira biskup je izrazio njegov prijam u novu službu.

Na kraju mise, okupljenima se obratio novozaređeni đakon Mate Mihaljević koji je na osobit način zahvalio dragome Bogu na daru života i ovoga poziva, zatim svojoj obitelji koja ga je odgojila i bila uz njega, biskupu Bogdanu, svećenicima, bogoslovima, prijateljima, djelatnicima Vojnog ordinarijata i svima koji su ga molitvom pratili na njegovu putu.

Misno slavlje animirala je klapa Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske „Sv. Matej” pod vodstvom policijskog kapelana Damira Vrabeca.

Mate Mihaljević rođen je 5. kolovoza 1990. godine u Splitu. U Kaštel Lukšiću završio je osnovnu školu „Ostrog“. Srednjoškolsko obrazovanje nastavlja u Trogiru, upisavši Srednju ekonomsku školu „Ivan Lucić“. U tom razdoblju razmatrajući, moleći i osluškujući Božji glas odlučuje se za svećenički poziv. U Splitu 2009. godine upisuje Katoličko bogoslovni fakultet, te provodi pet godina u Centralnom bogoslovskom sjemeništu u Splitu. Ondje prima službe lektorata i akolitata. Nakon kratkog prekida formacije, filozofsko teološki studij završava na Teološkom institutu kod isusovaca u Zagrebu 2017. godine. Posljednje dvije godine formacije za svećenika provodi u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu. Biskup Bogdan odredio je da za pastoralnu praksu bude u ustanovi Vojnog ordinarijata na ispomoći, gdje se od početka rujna pripremao za đakonat. Prije ređenja je obavio petodnevne duhovne vježbe. Ispovijest vjere i Prisegu vjernosti pri preuzimanju službe, učinio je u kapelici Vojnog ordinarijata 11. listopada.