Budi dio naše mreže
Izbornik

Đakovo: Održan sedmi Dan obitelji

Đakovo (IKA)

Dan obitelji održan je, u organizaciji Doma duhovne pomoći Milosrdnih sestara Svetog Križa, u nedjelju, 16. lipnja 2024. u Đakovu, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Tema Dana obitelji bila je „Obitelj škola molitve“. Okupilo se 17 obitelji i 47 djece iz Đakova i okolnih mjesta: Osijeka, Valpova, Slavonskog Broda, Ruščice, Pleternice, Đakovačke Satnice, Gundinaca, Andrijaševaca, Mrzovića i Bošnjaka.

Tema je odabrana u skladu sa željom pape Franje, da godina uoči Jubileja 2025. bude godina molitve. U tom duhu je bilo predavanje kao i radionice s djecom.

Susret je započeo u 13 sati registracijom sudionika. Uslijedio je u 14 sati pozdrav provincijalne poglavarice Milosrdnih sestara Svetog Križa s. Valerije Široki, najava programa i blagoslov svećenika. Roditelji su, zatim, imali predavanje i radionicu o zadanoj temi koju je vodio duhovnik Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu mr. Stjepan Matezović, a djeca su imala duhovno-rekreativni program koji su vodili s. Kristina Ralbovsky i svećenik Subotičke biskupije vlč. Dominik Ralbovsky zajedno s animatorima.

Program se sastojao od kateheze o molitvi i radionice tijekom koje su djeca načinila svoj molitvenik, a sve je bilo prožeto raznim igrama.

Uslijedila je u 16 sati okrepa koju su sa s. Natalijom Fadiga pripremile suradnice Terapijske radionice sv. Josipa. Zajednički program za roditelje i djecu sastojao se od „posjete raznim punktovima“ s određenim zadacima – pred Gospinim kipom bila je molitva Zdravo Marijo, na drugom mjestu traženje plišanih igračaka, na daljnjem igra pogađanja, zatim obavezan punkt s palačinkama za djecu, a pred kapelom je bilo platno na koje su roditelji mogli napisati svoje nakane, što je poslije u ulaznoj procesiji doneseno na misu.

Euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Dominik uz koncelebraciju mr. Matezovića. Upriličena je ulazna procesija u kojoj su sudjelovala djeca i animatori obučeni u likove Svete Obitelji, kao i u likove svetaca. Oni su prije homilije predočili dječje misli o molitvi. Pjevanje i sviranje predvodile su s. Matea, s. Franka i postulantica Ana.

Čitali su na misi roditelji u pratnji svoje djece. Na kraju mise svećenici su pojedinačno blagoslovili svaku obitelj. Uz to su djeca dobila za uspomenu mali kip djeteta koje moli. Susret je završio u 19 sati, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.