Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan hrvatskih branitelja ogulinskog kraja

Josipdol (IKA)

Četvrti dan hrvatskih branitelja ogulinskog kraja (grada Ogulina i općina Josipdol, Tounj, Plaški i Saborsko) odnosno 4. memorijal Ivica Cindrić, a u organizaciji Udruge branitelja općine Josipdol i općine Josipdol obilježen je u četvrtak 22. srpnja.

Pripadnici brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja ogulinskog kraja (143. brigade HV-a, Udruge specijalne policije Grom iz Ogulina, Hrvatskog časničkog zbora, Udruge branitelja općine Josipdol, Udruge roditelja poginulih branitelja) kao i Hvidre Gorskog Kotara te članovi biciklističkih klubova Frankopan iz Ogulina i Kotač iz Josipdola obišli su tijekom dana značajna mjesta vezana za život i pogibiju prvog poginulog branitelja Karlovačke županije i Ogulinskog kraja Ivicu Cindrića, kao i ostala važna mjesta u obrani ovog kraja.

Obilježavanje počasti prvoj žrtvi Ivici Cindriću počelo je na njegovu grobu na gradskom groblju sv. Petra u Ogulinu gdje je sužupnik na Udbini pop Ante Luketić poručio: „Prije 30 godina pala je prva žrtva za obranu ogulinskog kraja. Danas smo se okupili da zahvalimo Ivici Cindriću i svim braniteljima koji su obranili ogulinski kraj. Slobodnu Hrvatsku imamo zahvaljujući Ivici Cindriću, ali i 120 poginulih ogulinskih branitelja i 15 tisuća hrvatskih branitelja. Svoje misli danas utemeljimo na Ivici zbog čije žrtve danas imamo slobodu koju smo stekli nakon 9 stoljeća“. Odavanje počasti poginulim braniteljima nastavljeno je kod spomenika na Trgu hrvatskih rodoljuba u Ogulina gdje se pop Luketić sjetio žrtava za slobodu Hrvatske Zrinskih i Frankopana koji su svoju ljubav za domovinu platili smrću pred 350 godina. Odavanje počasti nastavljeno je u Oštarijama braći Siniši i Zrinku Renduliću, zatim kod spomenika Ivici Cindriću i spomen-obilježju na mjestu njegove pogibije u Sabaljskoj Dragi, kao i kod spomenika poginulim braniteljima u Kuterovcima, te legendarnom mjestu obrane ogulinskog kraja kod križa na Pitomom Javoru.