Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan policije proslavljen u Karlovcu

Karlovac (IKA)

Policijska uprava karlovačka svečano je u ponedjeljak, 28. rujna proslavila Dan policije polaganjem vijenca i paljenjem svijeće te misom u crkvi Presvetog Srca Isusova u Novom centru.

Misu je predvodio župnik župe Presvetog Srca Isusova ili Novog centra i karlovački dekan preč. Dražen Karačić. Misi je nazočilo izaslanstvo Policijske uprave karlovačke na čelu s načelnikom Darkom Bratićem.

U prigodnoj blagdanskoj homiliji vlč. Karačić je poručio: „Danas slavimo duhovna bića, koje zovemo arkanđeli. To su posebni Božji glasnici s posebnim i izvanrednim objavama Božje riječi i događanja. Poznato nam je da se jedan dio upravo Božjih arkanđela pobunio protiv samoga Boga. Na čelu im je bio Lucifer, htjeli su biti kao Bog. Tada nastade rat, u kojem je Mihael obranio Božju čast i vlast. Otada đavao na čelu s Luciferom zasljepljuje i zavarava ovu zemlju, jer želi vladati čovjekom i zemljom. Zato kao kršćani svatko od nas imamo svojeg anđela da nas čuva i brani. Poznato nam je da je Bog uz ovaj vidljivi i opipljivi, materijalni svijet stvorio i nevidljivi, duhovni svijet anđela, Božjih suradnika i glasnika. Postoje obični anđeli koje slavimo 2. listopada i arkanđeli, njih trojica, Mihael, Gabriel i Rafael, koji se slave 29. rujna (sutra). O anđelima, odnosno arkanđelima teško je govoriti kao o svecima koji su djeca ove zemlje. Kaže se da svaki čovjek čim se rodi ima svojeg anđela čuvara kojeg mu dodjeljuje Bog“. Vlč. Karačić je zatim pojasnio značenje svakog arkanđela.

„Mihael je onaj Tko je kao Bog. On je Božji borac. U Bibliji se spominje pet puta. Najvažniji je njegov ustanak protiv zmaja – Sotone. U toj borbi Mihael pobjeđuje zmaja. Mihael je zaštitnik od zla i sotone. Štuje se kao zaštitnik policije. Prikazivan je na slikama kao ratnik u oklopu s mačem. Gabrijel znači Bog je jak. On naviješta Ivanovo i Isusovo rođenje. Ne boj se! To se ne odnosi samo na Mariju već i na sve kršćane. Zaštitnik je diplomata. Konačno Rafael znači Bog liječi. Spominje se u Tobijinoj knjizi kao liječnik očiju. Vraća vid. Mi mislimo da anđeli i sveci čine čuda. Ne, Bog je onaj koji jedini čini čuda i liječi. Anđeli i sveti ljudi su Božji posrednici, odnosno, suvremenim rječnikom rečeno, oni su bolničari, medicinsko osoblje, sestre i liječnici, a Bog liječi. Smatram da postoje i duhovne operacije, koje su mnogo puta teže i sudbonosnije, nego tjelesne i fizičke. Posluh je zahvat kod duhovnih operacija“, rekao je vlč. Karačić.

Čovjek i danas mora biti svjestan Božjih bolničara, da nas oni brane od navala zloga, koji je itekako prisutan. Protiv oholosti boriti se poput Mihaela, svjedočiti evanđelje poput Gabriela, a Rafaela moliti da nam otvori oči da dobro vidimo i ne nasjednemo lažima. Bog je istina, zaključio je vlč. Karačić.

Djelatnici MUP-a odali su počasti za sve poginule i preminule djelatnike MUP-a RH ispred središnjeg križa na groblju Jamadol pri čemu su im se pridružili predstavnici MORH-a, Karlovačke županije, Grada Karlovca i udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Također, predstavnici policije su ispred spomen obilježja u Policijskoj upravi karlovačkoj zapalili svijeću i odali počast poginulim policijskim službenicima ove policijske uprave, a molitvu odrješenja predvodio je vlč. Karačić.