Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan policije proslavljen u Zaboku

Zabok (IKA)

Generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo u koncelebraciji policijskog kapelana don Branka Čagelja i župnika Marijana Culjaka slavio je misu u srijedu 25. rujna u župnoj crkvi Sv. Jelene Križarice u povodu blagdana sv. Mihaela, zaštitnika policajaca.

Na misi su bili djelatnici Policijske uprave krapinsko-zagorske te članovi obitelji, rodbina i prijatelji poginulih i nestalih redarstvenika, koji su stradali u Domovinskom ratu i župljani župe.

Pozdravljajući okupljene, Čagelj je pozvao vjernike da se u molitvama sjete pokojnih hrvatskih branitelja koji su položili život za domovinu i s kojima se nalaze u zajedništvu slaveći euharistiju koja je svojevrstan susret čitave Crkve, živuće i one proslavljene u vječnosti.

U propovijedi je generalni vikar Medo zaželio svima da im sveti Mihael bude zagovornik, pomoćnik i poticatelj da u svakodnevnom životu budu milosrdni prema bližnjem, osobito onima koji su u nevolji, te da usmjeravaju život prema najvećoj vrijednosti, a to je Bog.

„U životu i djelovanju oslanjajte se na svoju savjest koju je potrebno izgrađivati na ispravan način u suglasju s duhovnim vrijednostima“, potaknuo je Medo, pojasnivši da je savjest u čovjeku svojevrstan policajac u njemu koji ga upozorava što je dobro, a što nije.

Na kraju misnoga slavlja župnik Culjak podsjetio je na značenje Mihaelova imena ‘Tko je kao Bog?’ koje je za kršćane i danas važno i aktualno, osobito u vrijeme kada se sve relativizira i govori da je sve jednako vrijedno i dobro. Policajcima je čestitao njihov dan i zaželio što manje posla u održavanju reda i sigurnosti, a svima okupljenima zaželio je da po savjesti kao svom osobnom policajcu budu oni koji će pridonijeti da bude što manje zla, nasilja i nepoštivanja zakonskih propisa, a što više Božjeg reda u svakodnevnom životu i radu kojima kao kršćani izgrađuju društvo.

„Svi mi zajedno trebamo se truditi izgrađivati društvo da bude što bolje i poštenije, s više ljubavi, mira, blagostanja i životnog zadovoljstva“, poručio je župnik Culjak uoči završnog blagoslova.

U sklopu obilježavanja Dana policije i njezinog zaštitnika sv. Mihovila, kraj spomenika poginulim pripadnicima MUP-a ispred zgrade Policijske uprave krapinsko-zagorske u Zaboku, položen je vijenac, a izaslanstva su zapalila svijeće. Počast poginulima, između ostalih, odali su krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, načelnik PU krapinsko-zagorske Darko Car, gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek te članovi obitelji poginulih policajaca.