Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan posvećenih osoba u Mostaru

Mostar (IKA/KTA)

Na blagdan Prikazanja Gospodinova u Hramu, 2. veljače  mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve u popodnevnim satima okupilo se više od stotinu Bogu posvećenih osoba (velika većina bile su redovnice) na duhovnu obnovu i euharistijsko slavlje. Misno slavlje predslavio je i propovijedao mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski.

Na početku susreta nazočne je pozdravio generalni vikar don Željko Majić, prenosi nedjelja.ba.

Pokorničko bogoslužje predvodio je fra Iko Skoko, vikar Hercegovačke franjevačke provincije, a pjevne dijelove sestre franjevke iz Mostara. Nakon pokorničkoga bogoslužja bila je prigoda za svetu ispovijed. Za vrijeme ispovijedanja predstavnici raznih redovničkih zajednica i kongregacija predmolili su Gospinu krunicu.

Isto tako, misna čitanja i molitvene zazive vjernika pročitali su članovi redovničkih zajednica te postulanti i novaci Hercegovačke franjevačke provincije. Evanđelje je navijestio fra Danko Perutina, gvardijan franjevačkoga samostana Sv. Petra i Pavla u Mostaru.

Nakon homilije redovnici i redovnice obnovili su svoja redovnička obećanja.

Sv. Ivan Pavao II., proglasio je blagdan Svijećnice ili Gospodinova Prikazanja u Hramu Danom Bogu posvećenih osoba (1997.). U mostarskoj katedrali, posvećenoj Mariji Majci Crkve, ovaj se blagdan proslavlja na posebno svečan način već 23. godinu. U poslijepodnevnim satima okupi se veći broj redovnika i osobito redovnica, pastoralnih djelatnika i djelatnica na području hercegovačkih biskupija, da mole za sva sadašnja duhovna zvanja koja nam je Bog dao kao i za nova koja se kao istinska potreba osjećaju i u Hercegovini, koja je nekoć bila plodna majka duhovnih poziva i pojačavala tolike redovničke i biskupijske zajednice ne samo u Crkvi u hrvatskom narodu nego i na drugim stranama.

Nakon Svete mise priređeno je bratsko sestarsko razgovorno zajedništvo u velikoj katedralnoj dvorani, uz okrjepu