Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan posvećenog života u Sisačkoj biskupiji

Sisak (IKA)

Proslava blagdana Svijećnice i Dana posvećenog života održana je u nedjelju, 5. veljače u bazilici sv. Kvirina u Sisku. Svečano misno slavlje predvodio je mjesni biskup Vlado Košić.

Koncelebrirali su rektor bazilike vlč. Robert Jakica te više svećenika redovnika.

U propovijedi, čestitavši okupljenim redovnicama i redovnicima njihov dan, biskup je rekao kako je to prigoda prije svega zahvaliti za poziv koji je Gospodin uputio svojim redovnicima i redovnicama, a koji su mu se i odazvali i prihvatili duhovno zvanje te ga slijede svim srcem.

„Prigoda je to i da se molimo za starije i nemoćne redovnice i redovnike, za bolesne i za preminule, ali osobito i da se molimo za nova redovnička zvanja u našoj biskupiji i u našoj Domovini. Ja bih osobito želio iskoristiti ovaj vaš Dan, drage sestre i braćo u redovništvu, da vama zahvalim za sve dobro i žrtve koje činite u našoj Sisačkoj biskupiji. Sestre redovnice su prisutne u župnim zajednicama, osobito se brinući za crkve i liturgiju, također ste prisutne u odgoju i obrazovanju djece – u školama kao vjeroučiteljice, u dječjem vrtiću, u Caritasu brinući se za tolike potrebite, osobito nakon potresa obilazeći unesrećene: vi svima donosite nadu, radost života, smisao… Hvala i našim redovnicima franjevcima, dehonijancima, kapucinima, koji vodite župe ali ste i u svojim samostanima na uslugu vjernicima za sakramente, za razgovore i duhovnu okrjepu. Hvala također i našim klauzurnim sestrama u Kloštru Ivaniću i u Lasinji, koje za sve nas mole“, rekao je biskup te dodao kako su redovnice i redovnici dragocjeni dio Crkve te je kako je po njima Crkva duhovno obogaćena raznovrsnim karizmama i darovima kojima oplemenjuju pastoralno i evangelizacijsko djelovanje.

U nastavku, osvrnuvši se na Evanđelje po Mateju, rekao je kako u njemu Gospodin svojim učenicima govori velike riječi: „Vi ste sol zemlje… vi ste svjetlost svijeta“.

„Velika je to i uzvišena besjeda kojom Isus nas, male ljude proglašava, važnima i značajnima u ovom životu. Ali ujedno i opominje: ako sol obljutavi, čime će se ona osoliti? Nije više ni za što nego da se baci van i da ljudi po njoj gaze… Niti se užiže svjetiljka da se stavi pod posudu, nego na svijećnjak da svijetli svima u kući. To zapravo znači da nismo mi svjetlo, nego da smo – poput Ivana Krstitelja – svjedoci Svjetla: ne bijaše on Svjetlo, nego da posvjedoči za Svjetlo (Iv 1,8), tj. mi smo svjetlo jedino ako je u nama Svjetlo Krist. Gospodin Isus odredio je što je to temelj našeg međusobnog bratstva i sestrinstva, kada je ga tražila njegova rodbina a on je rekao: Tko je majka moja, tko li braća moja? I pruži ruku prema učenicima: Evo, reče, majke moje i braće moje! Doista, tko god vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima, taj mi je brat i sestra i majka. Svima nam je, draga braćo i sestre, a osobito to kažem vama, drage sestre redovnice, i draga braćo redovnici: vršiti volju Božju. A to dakako znači slušati Boga, njegove zapovijedi, razvijati u sebi neprestano osjećaj za Boga, gajiti i razvijati osjećaj za čovjeka, marljivo nastojati ispunjavati redovite dnevne dužnosti, biti na uslugu svima koji to od nas taže a tiče se njihove duhovne i materijalne dobrobiti“.

Biskup je podsjetio i kako je pred nama blagdan suzaštitnika biskupije bl. Alojzija Stepinca, poručivši kako je i on je svjedok vjere, mučenik, progonjen zbog pravednosti, ali je ostao vjeran i izdržao sve kušnje.

„Nama su danas umnožene kušnje, neprestano smo pred raznim izazovima koji nas žele odvratiti od Gospodina i puta kojim smo krenuli slijedeći Gospodina. Tu je sve veći sekularizam, promidžba svega što čovjeku godi ali ga ne izgrađuje nego često upravo suprotno, srozava u njegovom dostojanstvu. Privlačnost je u ponudama svijeta, ali što je god od svijeta, a Ivan apostol to zove: požuda tijela, požuda očiju i oholost života (1 Iv 1,16), nije od Boga i zavodi nas da Bogu okrenemo leđa. A to se ne smije dogoditi. Moramo biti vjerni i ponosni što smo njegovi! Neka nam u tome pomogne zagovor Presv. Bogorodice Marije, sv. Kvirina, sv. Blaža i bl. Alojzija i svih svetih, naših utemeljitelja i članova naših redova! Danas, prve nedjelje u veljači slavi se u Crkvi i Dan života. Molimo se također da bude života, da bude djece u našim obiteljima koje se sve više zatvaraju pred životom a to znači i pred budućnošću. Molimo za hrabrost da se svaki začeti život rodi, da postanemo društvo koje se raduje djeci jer i duhovna zvanja se mogu javiti samo u duši djeteta koje se rodilo, a osobito u obiteljima s više djece. Neka nas sve štiti i blagoslovi dobri Bog“, zaključio je biskup.

Prije mise kratki nagovor okupljenima održao je fra Mate Bašić, progovorivši o redovništvu i sinodalnom putu, a sve je pozdravila i povjerenica za osobe posvećenog života s. Danijela Anić. Redovnici su zajedno molili i krunicu te su imali i priliku za ispovijed.