Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan posvećenoga života u Šibeniku

Šibenik (IKA)

Dan posvećenog života za Šibensku biskupiju obilježen je u nedjelju 30. siječnja u Katoličkoj osnovnoj školi u Šibeniku.

Okupljene su na početku susreta pozdravili biskupijska povjerenica za posvećeni život s. Renata Azinović i šibenski biskup Tomislav Rogić. 

Biskup Rogić pozdravio je poimence svih devet redovničkih zajednica koje djeluju na području biskupije i poigrao se sintagmama ‘Bogu posvećen život’ i ‘Bog koji posvećuje naš život’. Istaknuo je da se posvećujemo onoliko koliko smo Božji, odnosno koliko se Njemu posvetimo, a sve ostalo stavimo u drugi plan, i ohrabrio okupljene da se trude oko svoga svakodnevnog posvećenja, kako bi Bog mogao po njima i druge posvećivati.

Kako se ti susreti odvijaju u ozračju međusobnog upoznavanja, prihvaćanja i ohrabrivanja, uslijedilo je predavanje s. Tatjane Petric o temi Vinkovska karizma u Hrvatskoj. To je predavanje prvotno planirano na prošlogodišnjem Danu posvećenog života, kao prilog 175. obljetnici dolaska sestara milosrdnica u Hrvatsku, ali je zbog odustajanja od susreta prebačeno na ovu godinu.

S. Tatjana predstavila je lik i djelo sv. Vinka Paulskog te povijest vinkovske karizme općenito, s naglaskom na djelovanje sestara milosrdnica u Hrvatskoj i napose u Šibeniku. Istaknula je neke doprinose sestara na vjerskom, znanstvenom, odgojno-obrazovnom, zdravstvenom i umjetničkom području, kao i svijetle uzore vjere koje je povijest Reda iznjedrila.

Tijekom molitve Večernje, koju su animirali franjevački novaci s Visovca, okupljeni redovnici i redovnice obnovili su svoje redovničke zavjete i molili zagovor svetih utemeljitelja za vjernost na redovničkom putu.

Lijepo vrijeme i široki prostor omogućili su i neformalne susrete i razgovore okupljenih.