Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen dan Franjevačke provincije Bosne Srebrene i održan provincijski Kapitul na rogožinama

Gornja Tramošnica (IKA)

U Župi sv. Marije Anđeoske u Gornjoj Tramošnici u utorak 14. rujna svečano je proslavljen blagdan Uzvišenja sv. Križa – zaštitnik Provincije sv. Križa – Bosne Srebrene, izvijestio je Franjevački provincijalat Bosne Srebrene.

Ovaj dan je ujedno bio prilika da se franjevci Bosne Srebrene okupe na tradicionalni Kapitul na rogožinama, godišnje okupljanje svih franjevaca koje seže još u doba sv. Franje. Veliki broj franjevaca u Gornjoj Tramošnici okupio se u jutarnjim satima. U prvom dijelu svu braću je pozdravio fra Jozo Marinčić, provincijal Bosne Srebrene, a zatim i fra Marko Lovrić, župnik župe Gornja Tramošnica, koji je svima poželio dobrodošlicu, zahvalivši Upravi Provinciji što su pokazali razumijevanje da ovogodišnji Kapitul na rogožinama bude u posavskom kraju. Riječi dobrodošlice su također upućene fra Boži Vuleti, generalnom vizitatoru Provincije, koji je također bio prisutan na skupu.

Nakon uvodnih pozdravnih riječi uslijedilo je kratko upoznavanje braće s likom fra Lovre Milanovića, bosanskog franjevaca koji je svoj život završio mučeničkom smrću, a za kojega se trenutno vodi kanonski proces beatifikacije. O trenutnim oblicima pobožnosti fra Lovri Milanoviću, prvenstveno u župama Gornja, Donja Tramošnica i Turić, progovorio je fra Joso Oršolić, koji je provincijski pročelnik Vijeća za svetačke likove. Ujedno je pozvao svu braću da u svojim župama promiču pobožnost prema fra Lovri Milanoviću. Na tu nakanu je tiskana i brošura s nakanom širenja pobožnosti prema fra Lovri Milanoviću.

U nastavku je uslijedilo predavanje prof. dr. fra Vilija Radmana, definitora Bosne Srebrene i profesora na Franjevačkoj teologiji, koji je je predstavio Ratio formationis Južnoslavenske konferencije provincijskih ministara, uredbu o franjevačkom odgoju. Nakon predavanja uslijedila je rasprava prisutne braće na temu priručnika kao i drugim aktualnim temama iz života Provincije.

U podne je slavljena sveta misa koju je, uz koncelebraciju provincijala fra Joze Marinčića i sve nazočne braće, predvodio fra Bože Vuleta, generalni vizitator Provincije koji ovih dana posjećuje braću u posavskom kraju. On je u homiliji prisutnoj braći posvijestio važnost Kristova križa i goruću potrebu poniznosti.

Nakon mise uslijedio je ručak i zajedničko druženje sve prisutne braće. Nakon ručka braća su imala mogućnost hodočastiti na grob Sluge Božjega fra Lovre Milanovića, a u popodnevnim satima su se okupili na aktualni sat, odnosno na bratski razgovor na kojem se razgovaralo o svim aktualnim pitanjima i izazovima s kojima se susreću braća u Provinciji, izvijestio je Franjevački provincijalat Bosne Srebrene.