Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata u Bosanskoj Posavini

Bosanski Brod/Slavonski Brod (IKA)

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata u Bosanskoj Posavini okupio je i ove godine Posavljake u utorak, 6. listopada, na dan 28. obljetnice pada Bosanskoga Broda i većeg dijela Bosanske Posavine, koji je doveo do egzodusa hrvatskoga i bošnjačkog naroda toga kraja.

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana 101. bosanskobrodske brigade Slavonski Brod i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije prvi dio programa započeo je u jutarnjim satima u Bosanskoj Posavini pohodom spomen-obilježjima i mjesnim grobljima u Bosanskom Brodu i okolnim selima. Slijedila je potom u župnoj crkvi Sv. Ilije proroka u Bosanskom Brodu misa zadušnica koju je za sve poginule i nestale branitelje i civilne žrtve predslavio župnik Antonio Čutura.

U osvrtu na Evanđelje u kojem Isus podiže oči prema nebu i moli svoga Oca, župnik Čutura u homiliji je naglasio: „Kako Isus u današnjem evanđelju pogleda u nebo i mi gledamo u ovo naše brodsko nebo s punom nadom, vjerom i ljubavlju prema svakom našem branitelju i ispovijedamo vjeru u Kristovo uskrsnuće. I da Krist nije uskrsnuo uzaludna bi bila sva ova naša nastojanja, okupljanja na groblju, paljenje svijeća, nošenje cvijeća. Al’, Krist je uskrsnuo i to je vjera naša! Toj vjeri pridružujemo kršćansku nadu i nadamo se da ćemo i mi poput Krista slavno uskrsnuti i da su naši pokojni branitelji zajedno s Kristom slavno uskrsnuli. U toj nadi i vjeri upiremo pogled u nebesa s radošću i ljubavlju. Ljubavlju, koju smo danas pokazali polažući vijence i lampione, otrgli smo od zaborava ovaj dan sjećanja na sve naše poginule i nestale branitelje i civilne žrtve. Ne smijemo o njima tiho govoriti ili ih ne daj Bože zatajiti, nego hrabro svjedočiti, uprtim pogledom u nebesa zahvaljivati Gospodinu u vjeri, nadi i ljubavi.“

Pjevanje je predvodio derventski dekan fra Ivan Marić, župnik u Koraću, koji je na kraju mise dodijelio zahvalnice domaćim sinovima; dopredsjedniku RS predsjedniku HDZ u BiH Josipu Jerkoviću te članu Vijeća naroda Davoru Čordašu za izuzetnu potporu u poratnoj obnovi crkava i crkvenih objekata u Derventskom dekanatu.

Kao predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana 101. BB brigade u kojoj je poginulo 426 pripadnika, a 1417 stradalo u borbenim djelovanjima, branitelj Ivo Đogaš istaknuo je kako se svake godine na taj dan prigodnim programom prisjećaju svojih najhrabrijih vitezova koji su u obrani svoje rodne grude bili spremni na najveću žrtvu – posložiti svoje živote te da je to najmanje što mogu za njih učiniti kako bi ih oteli zaboravu. Kratko druženju nastavili su uz zajednički ručak u župnoj dvorani.

Drugi dio programa održan je u Slavonskom Brodu polaganjem vijenaca i paljenjem lampiona kod spomen-obilježja poginulih i nestalih branitelja u Domovinskom ratu.

U programu Dana sjećanja i ove su godine sudjelovali branitelji, rodbina poginulih, članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata te predstavnici društveno-političkih vlasti BiH i Hrvatske.

Ovogodišnja obljetnica obilježena je uz pridržavanje svih mjera i preporuka koje su propisale epidemiološke službe i Stožer civilne zaštite RH, te je izostalo tradicionalno polaganje 500 lampiona uz rijeku Savu u znak sjećanja na 2000 poginulih u Domovinskom ratu u Bosanskoj Posavini i 5000 ranjenih.