Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: zrtve

Biskup Škvorčević slavio misu za pakračke žrtve i pokojne hrvatske branitelje

U Pakracu je 1. ožujka održan spomen na početak ratnih stradanja u tom gradu prije 32 godine. Euharistijsko slavlje za pakračke žrtve te poginule i nestale hrvatske branitelje predvodio je u župnoj crkvi Uznesenja BDM požeški biskup Antun Škvorčević, u zajedništvu sa župnikom i dekanom Jozom Zorićem te drugim svećenicima.

U Vukovaru obilježen spomen stradanja grkokatolika u Domovinskom ratu

Križevački vladika Milan Stipić služio je Božansku liturgiju u spomen na sve poginule branitelje i civile Vukovara i okolice, s naglaskom na grkokatolike koji su podnijeli velike ljudske žrtve u Domovinskom ratu, u ponedjeljak, 21. studenoga, na blagdan Uvoda (Prikazanja) presvete Bogorodice u Hramu, u vukovarskoj grkokatoličkoj župnoj crkvi Krista Kralja.

Zadarski svećenici, žrtve Drugog svjetskog rata i poraća - tema Svećeničke rekolekcije u Zadru

Don Filip Kucelin, župnik Župe Gospe od Ružarija u Preku, na svećeničkoj rekolekciji u srijedu, 9. studenoga, u dvorani sjemeništa Zmajević u Zadru, predstavio je zadarskim svećenicima tijek kanonskog postupka u kojemu se prikuplja dokumentacija o svećenicima Zadarske nadbiskupije, kandidatima za moguću beatifikaciju kao žrtava komunističke represije koja je iskazivala neprijateljstvo i mržnju prema Bogu i Crkvi.

Rašćane: Blagoslovljen spomen-križ žrtvi četničkog pokolja don Ivanu Ćondiću

Spomen-križ žrtvi četničkog pokolja don Ivanu Čondiću, svećeniku Splitsko-makarske nadbiskupije, koji je kao župnik u Rašćanima zajedno s 35 župljana ubijen u četničkom zločinu u Rašćanima, u Zabiokovlju, 29. kolovoza 1942., otkriven je i blagoslovljen o 80. godišnjici mučeničke smrti, na Nedjelju Dobrog Pastira, 8. svibnja, u Rašćanima.

Köln: Molitva za žrtve Vukovara i Domovinskog rata

Euharistijskim klanjanjem i misom u nedjelju 14. studenoga u Minoritenkirche Hrvatska katolička misija u Kölnu obilježila je uspomenu na vukovarsku žrtvu i sve žrtve Domovinskog rata, objavljeno je na mrežnoj stranici Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja.

Dan hrvatskih mučenika na Udbini

Dan hrvatskih mučenika proslavljen je u subotu 11. rujna na Udbini. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić u koncelebraciji nadbiskupâ Mate Uzinića i Dražena Kutleše, te biskupâ Vjekoslava Huzjaka, Jure Bogdana, Ranka Vidovića, Ivana Šaško i Ante Ivasa, generalnog tajnika Hrvatske biskupske konferencije preč. Krunoslava Novaka, izaslanika zadarskog nadbiskupa mons. Josipa Lenkića, te izaslanika krčkog biskupa preč. Antona Depikolozvane.

Trajni spomen na komunističke zločine počinjene na novomarofskom području

Pedesetak mještana Novoga Marofa i okolice, u organizaciji Udruge Hrvatski domobran ogranka Novi Marof, sudjelovalo je u subotu 28. kolovoza na misnome slavlju u crkvi Hrvatskih mučenika u Udbini nakon čega su tri kamena na kojima je ukratko ispisana istina o stradanju civila i razoružanih vojnika te redovnika franjevaca ubijenih na području Novoga Marofa položena do Zida zahvalnosti.

1 2 3 5