Budi dio naše mreže
Izbornik

Komemoracija za žrtve komunističkih zločina u Kotoribi

Kotoriba (IKA)

U znak sjećanja na žrtve Drugog svjetskog rata i poraća pogubljene na grobištu Leš, stradale i poginule u ratovima i progonima vlasti u doba diktatura i totalitarnih režima 20. stoljeća, komemoracija za žrtve među kojima su i bili i stanovnici i župljani župe Sedam žalosti Blažene Djevice Marije i Svetog Križa Kotoriba, održana je u nedjelju 26. svibnja.

Spomen križ za žrtve grobišta Leš Kotoriba postavljen je u nedjelju 12. srpnja 2009. godine. Potom su se komemoracije vezale uz Dan državnosti, a posljednjih godina u dogovoru sa župom i općinom Kotoriba održavaju u nedjelju uoči Dana državnosti, pa je tako bilo i ove godine.

U prvom dijelu komemoracije vlč. Ivan Kljunić, župnik župe Kotoriba, u župnoj crkvi predvodio je misno slavlje i održao prigodnu propovijed. Euharistijsko slavlje uzveličala su dva zbora: zbor odraslih i dječji zbor župe.

Na početku drugog dijela komemoracije, koji je održan kod spomen križa postavljenog nedaleko od grobište Leš, u uvodnom dijelu hrvatsku himnu Lijepa naša domovina otpjevao je zbor odraslih nakon čega je uslijedilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća.

U ime obitelji žrtava, Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava i Hrvatskog žrtvoslovnog društva iz Zagreba vijenac su položili i svijeće zapali Dragica Markan Zrinka Martinić i Stanko Cecelja. Izaslanstvo općine Kotoriba predvodili su načelnik Dario Frišćić i vijećnik Zoran Radmanić, a u ime Udruge branitelja HOS-a Međimurja svijeće su zapalili Josip Sermek i Josip Kolarić.

Zahvalu Općini Kotoriba na pokroviteljstvu komemoracije uputio je Franjo Talan, predsjednik Društva za obilježavanje grobište, kao i zboru župe Kotoriba. Predsjednik Društva potom je pozvao sve koji su u mogućnosti i na sudjelovanje u komemoracijama i danima sjećanja na žrtve, a koje će se redom održavati u bližoj i nešto udaljenijoj okolici.

Spomen na žrtve grobišta Macelj bit će iduće nedjelje, 2. lipnja, a potom je, 16. lipnja, komemoracija za žrtve grobišta Pancerica u župi Križovljan i općini Cestica. Povodom godišnjice smrti vlč. Vilima Cecelje spomen na žrtve 3. srpnja održat će se u župi Sveti Ilija, a potom je na drugu subotu u srpnju komemoracija za žrtve grobišta Ksajpa u Šenkovcu kod Čakovca nakon čega je, u spomen na mučeničku smrt vlč. Matije pl. Žigrovića, ubijenog 1943. i bogoslova Izidora Bistrovića ubijenog u vojsci 1969. godine, u župi Gornje Jesenje spomen na žrtve spomenute župe.
U završnom dijelu komemoracije uslijedila je molitva za žrtve grobišta Leš, a potom je zbor župe Kotoriba otpjevao pjesmu “Rajska Djevo kraljica Hrvata”.

Prije zajedničke fotografije svih sudionika komemoracije Franjo Talan je napomenuo da je autor pjesme “Rajska Djevo, kraljice Hrvata” svećenik o. Petar Perica, a kojeg su partizani ubili po ulasku u Dubrovnik na otočiću Daksa, 25. listopada 1944. godine. Hodočašće u spomen na žrtve Dakse Društvo za obilježavanje grobišta organiziralo je u nekoliko navrata, a u planu je i ove godine te pozvao sve koji su u mogućnosti priključiti da se odazovu.

Spomen ploča kod spomen križa za žrtve grobišta Leš postavljena 12. srpnja 2009. godine bila je oštećena, te je napravljena nova na kojoj je otisnuto: “Grobište „Leš“ – Kotoriba. U spomen nevinim žrtvama komunističkog terora ubijenim nakon oslobođenja Međimurja 1945. godine. Postavljeno 12. srpnja 2009. godine. D.O.G.R.P.Ž.”.