Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan župnog klanjanja u Lupoglavu

Lupoglav (IKA)

Dan godišnjeg klanjanja u Župi bl. Augustina Kažotića u Lupoglavu se svake godine održava 16. svibnja, na spomendan sv. Ivana Nepomuka.

Tako su se i ove godine u 6 sati ujutro vjernici okupili u župnoj crkvi kada je župnik don Filip Pavlović svečano izložio Presveti Oltarski Sakrament za klanjanje na oltaru. Crkva je bila već lijepo okićena jer je dva dana ranije u toj župi bilo slavlje sakramenta potvrde, te je zbog toga na oltaru inače za tu prigodu urešenom bijelim cvijećem ove godine prevladavalo crveno.

Tijekom pripreme za godišnje klanjanje posljednjih tjedan dana župljani su se imali prilike upisati u raspored za dežurstvo na klanjanju tako da se osigura da uvijek netko bude u crkvi koja je tijekom cijeloga dana bila otvorena vjernicima za pobožnost. Župnik je tijekom dana predvodio pjevanje svakog punog sata te je bio na raspolaganju za slavlje sakramenta ispovijedi. Svečani blagoslov s Presvetim u 18 sati navečer podijelio je župnik u Lukarišću vlč. Tomislav Kralj, koji je nakon toga slavio i misu zahvalnicu.

U uvodu u misno slavlje vlč. Kralj je istaknuo da bi dan klanjanja po važnosti za župljane trebao biti odmah iza slavlja Uskrsa, Božića i slavlja zaštitnika župe, no nažalost se mora reći da mnogi ne iskoriste tu priliku za zaustaviti se na trenutak, pokloniti se, reći Bogu hvala i tražiti pomoć za daljnji hod u životu, što je posljedica užurbanog stila života gdje se lako zaboravi na Boga.

U propovijedi, ističući važnost euharistije u kršćanskom životu, vlč. Kralj je opisao i nekoliko euharistijskih čuda koje nam svjedoče istinitost prisutnosti živoga Boga u euharistijskim prilikama. Na poseban način se osvrnuo na svetište Predragocjene Krvi u Ludbregu, te je kroz praktične primjere vjernike potaknuo da više sudjeluju i na tjednim klanjanjima pred Presvetim, koja se u toj župi održavaju svakog četvrtka nakon večernje mise.

Na kraju slavlja, župnik don Filip zahvalio je prisutnima, posebice onima koji su se prijavili za dežurstvo u crkvi, te predslavitelju vlč. Tomislavu Kralju, ističući dobru međužupnu suradnju, napose u pastoralu mladih i ministranata.