Budi dio naše mreže
Izbornik

Dani Velike Gospe i smotra folklora „Koraće 2019“

Koraće (IKA)

Uz vjersko kulturnu manifestaciju Dani Velike Gospe održana je u nedjelju 11. kolovoza u župi Uznesenja BDM u Koraću u Bosanskoj Posavini sedma u nizu Međunarodna smotra folklora „Koraće 2019“.

Organizator toga događaja Gospi u čast i ove je godine bilo HKUD „Tamburica Koraće“. Okupio je taj veliki događaj dvanaest KUD-ova iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine i Hrvatske: HKUD „Tamburica Koraće“, HKUD „Gromiljak“ – Kiseljak, Posavski zavičajni klub „Derventsko kolo“ – Zagreb, KUD „Lipovac“ Generalski Stol kod Karlovca, Matica Slovačka – Miljevac, KUD „Zrinski Frankopan“ – Slavonski Brod, KUD „Smilje“ Slavonski Brod, ZK „Žeravac“ – Slavonski Brod, MPS „Biđani“ – Bicko Selo, HKUD „Bijela“ – Brčko, HKUD „Naši korijeni Bistrica“ – Žepče i Zavičajna zajednica BiH Hrvata – Tovarnik.

Tristotinjak njihovih članova odjevenih u svečane narodne nošnje svoga kraja susret je započelo mimohodom uz pjesmu od osnovne škole do župne crkve. Koraćanska ljepotica posebno je bila lijepa toga dana, što zbog predivnih vitraja i ostalih umjetničkih djela akademskog slikara Vlatka Blažanovića, što zbog ljepote i raznolikosti narodnih nošnji. Posebno su bili lijepi oni najmlađi među kojima i petogodišnji Ante iz Generalskog Stola kod Karlovca koji je u povorci bio sa svojom majkom.

Domaći župnik fra Ivan Marić, koji je iz zdravstvenih razloga posljednjih dana na oporavku u samostanu na Plehanu, došao je za tu prigodu i u crkvi blagoslovio sve sudionike. Nakon zajedničke pjesme Gospi u čast sudionici i ostali nazočni u Gospinom su dvorištu zaigrali u velikom zajedničkom kolu, a potom je na vanjskoj pozornici započeo bogati kulturno-umjetnički program, koji je vodio Mario Jurković, novinar iz Slavonskog Broda.

Predsjednik HKUD Tamburica Koraće Šandor Lipovac zahvalio je svim sudionicima kao i nazočnim Posavljacima što su unatoč visokim temperaturama u tako velikom broju došli uveličati taj, kako je rekao, za Koraće veliki događaj. Zahvalio je i svim sponzorima kao i svima koji su na bilo koji način pomogli ostvarenju smotre. Svjestan kako je svaki i najmanji događaj u porušenoj i opustošenoj Bosanskoj Posavini važan iskazao je svoju želju da taj događaj i dalje bude tradicija, naglasivši da je to prilika da se Posavljaci okupe, druže, njeguju zajedništvo, da budu jedni drugima radost, obostrano obogaćenje, te znak da rodni kraj nisu i neće zaboraviti. Posebno je zahvalio svojim kudovcima na nesebičnom zalaganju kako u pripremi smotre tako i svakom drugom važnom događaju u Koraću.

U pozdravnoj riječi plehanski gvardijan fra AntoTomas zahvalio je organizatorima što i na taj način čuvaju i njeguju tradiciju i običaje svoga kraja te su ohrabrenje povratnicima i nada onima koji promišljaju o povratku u rodni kraj. Najavio je i trodnevnicu uoči Velike Gospe koja je započinje u ponedjeljak 12. kolovoza i traje do srijede 13. kolovoza kada će svakoga dana misno slavlje započinjati u 19 sati. Na samu svetkovinu Velike Gospe misno slavlje u 11 sati predvodit će vlč. Kristijan Zeba, sin toga kraja, a sada župnik župe Sv. križa u Rijeci.

Orilo se Gospino dvorište i cijelo Koraće pjesmom i kolom kudovaca koji su oduševili brojnu publiku među kojima su bili i predstavnici vlasti iz BiH i Hrvatske. Domaćini su svaki KUD nagradili prigodnim darom i zahvalnicom.