Budi dio naše mreže
Izbornik

Danijela de Michele Vitturi govorila o odgovornosti za život

Dubrovnik (IKA)

U organizaciji Udruge Et Ješua u srijedu 8. studenog u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku Danijela de Michele Vitturi, dr. med. održala je predavanje „Odgovornost za život“, a iste večeri njezinu knjigu „Strah od rađanja“ predstavila je dr. Irena Primorac Bošnjak.

U sklopu večeri duhovnu misao izrekao je fr. Stipe Jurič, a glazbenim nastupima program su pratili Ivan Lučić i sastav Speramus. Moderator večeri bio je prof. Nikola Perković.

Pozdrave svima na početku je uputila predsjednica Udruge Et Ješua Nevenka Curić koja je sve upoznala s ovom udrugom nastalom ovog ljeta. Objasnila je kako udruga okuplja članove koji su se osjetili pozvanima da svoja poslanja, talente i kreativnost ujedine u zajedničke snage za Krista. Na prvoj javnoj prezentaciji udruge istaknula je zajednički put svetosti na kojem žele jedni drugima biti Šimuni Cirenci. „Večeras je udruga Et Ješua službeno rođena. Nema straha od rađanja, od novog života i novih iskustava. Hvala svima koji ste došli i koji ćete od večeras možda biti spremni postati dio ovog našeg puta“, zaključila je Curić.

Okupljene je pozdravio i dubrovački biskup Roko Glasnović te započeo susret molitvom. Kazao je kako se govori o mnogim stvarima, no nema ništa temeljnije i važnije od govora o životu te istaknuo brojne vrijednosti koje se uče i žive u obitelji.

Dr. Jurič pojasnio je značenje naziva Et Ješua, kojeg je nova udruga uzela za svoj naziv. „U Isusovoj prisutnosti krije se tajna mirnog i spokojnog života za kojim svi mi težimo“, kazao je te nastavio govoriti o Bogu koji je Bog živih i „koji nam je dao zemaljski život i zove nas na vječni život.“ „Čovjek nikad ne može biti igračka u nečijim rukama zato smo svi pozvani poštivati svakog čovjeka i biti bližnji svakom čovjeku“, zaključio je.

Predavačica de Vitturi podsjetila je na neka svoja ranija sudjelovanja na raznim susretima u Dubrovniku kao i na suradnju s pokojnim don Stankom Lasićem čiju knjigu „Pravo na rođenje u učenju Crkve“ je istaknula uz Pismo obiteljima Ivana Pavla II. obiteljima u Godini obitelji koja je bila 1994. godine. Govorila je i o nekim od temeljnih ljudskih prava među kojima su pravo na život, brak i druga prava vezana uz to područje. Uz ostalo je govorila i o odgovornom roditeljstvu i bračnoj ljubavi. Upozorila je na trend odgađanja roditeljstva kod mladih parova te skrenula pozornost na posljedice toga. Ljubav je smisao života, a čovjek je biće koje odlučuje, ima mogućnost izbora i ima svoje dostojanstvo, kazala je predavačica te dodala: „Odluku o prihvaćanju života donose muž i žena osluškujući Božji poziv.“

Knjigu „Strah od rađanja“ Danijele de Michele Vitturi koja sadrži 48 kratkih zapisa koje je autorica objavljivala u časopisu Marija, u rubrici „Živimo u obitelji“, od siječnja 2015. godine do ljetnog trobroja 2019. godine, predstavila je dr. Primorac Bošnjak.