Budi dio naše mreže
Izbornik

Dekanatski susret ministranata Zaprešičkog dekanata

Zaprešić (IKA)

Pod geslom “Vjerujem, Gospodine” (Iv 9, 38) održan je u subotu, 21. svibnja ove godine, u Župi sv. Petra apostola u Zaprešiću, dekanatski susret ministranata Zaprešičkog dekanata.

Na susretu su sudjelovali ministranti iz sljedećih župa: Bistra, Brdovec, Kraljevec na Sutli, Marija Gorica, Pušća, Rozga, Zaprešić-BDM Kraljica apostola i župa domaćin Zaprešić-Sv. Petar apostol.

Susret je započeo u prostorima pastoralnog centra župe domaćina pod vodstvom vlč. Matije Pavlakovića, člana Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije koji je, uz službu rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, posebno zadužen za pastoral ministranata i osnovnoškolaca u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Za što bolju realizaciju samog susreta, uz rektora bila su petorica sjemeništaraca u svojstvu animatora susreta.

Nakon uvodne pjesme i kratkog predstavljanja tijeka susreta započele su igre upoznavanja samih ministranata koje su režirali sjemeništarci. Na susretu je sudjelovalo 60 ministranta: 54 osnovnoškolaca i 6 ministranata srednjoškolaca iz deset župa Zaprešičkog dekanata. Po završetku uvodnih igara uslijedio je prigodni program za ministrante kojeg je osmislio i vodio rektor. Cilj je bio ponoviti ili naučiti nešto o povijesti Zagrebačke nadbiskupije te na temelju evanđeoskog ulomka (Mt 25, 14-30) i osobnog svjedočenja sjemeništarca maturanta Emanuela Frankola, razmisliti u koji poziv ili zvanje trebam uložiti svoje životne talente.

Zatim je uslijedio ministrantski kviz u kojem su sve župe pokazale zavidno znanje u poznavanju liturgijskih predmeta, odjeće i tijeka crkvene godine, a kateheza je završila upoznavanjem hrvatskih svetaca i blaženika te molitvom za sveta duhovna zvanja. Potom su sjemeništarci nastavili sa igrama oko kompleksa crkve Sv. Ivana Krstitelja, a sedmaši i osmaši, njih četvorica, imali su kratki susret s rektorom Pavlakovićem koji im je pobliže približio život u Sjemeništu te ih pozvao na dolazak na zagrebačku Šalatu nadajući se i nekom novom kandidatu u narednoj školskoj godini.

Ministranti su pristupili sakramentu ispovijedi, a za vrijeme sakramenta pomirenja kojeg su dijelili vlč. Vatroslav Siketić, župni vikar u župi Zaprešić I. i voditelj susreta vlč. Matija Pavlaković, trajala je molitva krunice koju su animirali predstavnici sjemeništaraca. Ovaj projekt dekanatskih susreta ministranata vezan uz subotu kada Crkva na poseban način moli za nova i duhovna zvanja upirući svoj pogled u Mariju – Kraljicu svećenika i mjeseca svibnja.

Vrhunac susreta bila je misa koju su slavili u velebnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja koju stanovnici grada Zaprešića nazivaju i “zaprešičkom katedralom”, zbog svoje upečatljivosti kojom dominira centralnim gradskim trgom. Impozantno je bilo vidjeti mnoge dječake i djevojčice kako u svojim ministrantskim haljinama prate bogoslužje, a njihovi predstavnici – svaki iz po jedne župe – poslužuju kod oltara. Predvoditelj ovoga slavlja bio je vlč. Matija Pavlaković, a liturgijsko pjevanje predvodili su sjemeništarci.

Na kraju misnoga slavlja vlč. Pavlaković predvodio je, u zajedništvu sa svim prisutnim ministrantima, molitvu za duhovna zvanja koju je sastavio sv. papa Ivan Pavao II. Čitav susret ovjekovječen je zajedničkom fotografijom te podjelom nagrada svim sudionicima.

Susret je završio ručkom i druženjem sudionika u prostorima župnog pastoralnog centra.

Ključne riječi:
susret ministranata Zaprešić