Budi dio naše mreže
Izbornik

Depaul Hrvatska organizira spavanje na otvorenom u sklopu svjetske inicijative

Rijeka (IKA)

Karitativna organizacija na više će riječkih lokacija od 1. do 3. prosinca organizirati događaje usmjerene na povećanje svijesti o prisutnosti uličnog beskućništva u Gradu Rijeci.

Središnji događaj održava se u noći s 3. na 4. prosinca, pod nazivom Jedna noć pod zvijezdama. Riječ je o događaju koji je 2019. bio dio Velike svjetske kampanje spavanja na otvorenomu kojem je sudjelovalo ukupno 60 svjetskih metropola.

Zainteresirani građani tako će na jednu noć moći iskusiti kako je biti bez krova nad glavomu hladnim zimskim mjesecima. Ovaj je događaj u Rijeci postao tradicija prvog prosinačkog vikenda, u kojem Depaul Hrvatska već tri godine aktivno sudjeluje. Ovogodišnje spavanje na otvorenom počinje u 23 sata i traje do jutra. Očekuje se sudjelovanje osoba iz javnog života Rijeke, a za sudjelovanje na događaju potrebna je prijava putem kontakt-podataka dostupnih na službenoj web stranice Depaul Hrvatske.

Osim samog događaja spavanja na otvorenom, koji će zainteresiranima približiti iskustvo beskućništva, Depaul Hrvatska organizira i dodatna dva događaja. U četvrtak, 1. prosinca održava se godišnji obilazak, tzv. ulično brojanje”, povezano s provođenjem inicijative Mjesto koje zovemo dom”, s ciljem utvrđivanja broja beskućnika u Gradu Rijeci. Brojanje se provodi u timovima, simultano, u određenom vremenskom razdoblju tijekom večeri, na različitim lokacijama u gradu. Sljedećeg dana, u petak 2. prosinca na riječkom Korzu Depaul Hrvatska od 12 sati će predstaviti svoj rad, uz ponudu određenih proizvoda poput sadnica i Kruha svetog Vinka u čijoj proizvodnji sudjeluju i korisnici, uz volontere i djelatnike Udruge.

U subotu, 3. prosinca u inicijativu se uključuje i Deni Srdoč, najmlađi hrvatski kuhar dobitnik Michelinove zvjezdice. Kupovinom obroka, građani će moći donirati i pomoći radu Udruge. Glazbeni ugođaj obogatit će vokalni sastav Depaul Hrvatske, mladi vokalist Lovro Mirth te tim DJ-a.

Inicijativa Jedna noć na otvorenomdio je svjetske kampanje, usmjerene na podizanje svijesti o problemu apsolutnog beskućništva koji obuhvaća osobe koje spavaju na otvorenom – u vozilima, na ulicama, u parkovima, napuštenim zgradama i sličnim mjestima koja nisu namijenjena za stanovanje. Cilj inicijative je senzibilizacija javnosti te iskazivanje podrške i upoznavanje s problemima beskućništva.

Depaul Hrvatska dio je Skupine Depaul, koju čine vinkovske karitativne organizacije u sedam zemalja svijeta, pod matičnom organizacijom Depaul International. Njihovo je djelovanje usmjereno beskućnicima i osobama koje su u riziku od beskućništva, kao i ostalim marginaliziranim i društveno isključenim osobama.

Ključne riječi:
Depaul Hrvatska rijeka